Amorphis erikoiskeikalla YleX-lavalla


Amorphis Rokissa vuonna 2010. Tänä kesänä luvassa on yhtyeeltä hieman toisenlaista tunnelmointia.

Amorphis on suomalaisen metallin pioneeri, joka on julkaissut jo kymmenennen studioalbuminsa. Yhtye on tehnyt tyylilleen poikkeuksellisen konserttisalikiertueen, jossa akustiset elementit ovat korostuneet tuttujen metallikuvioiden rinnalla. Kesällä Amorphis tuo tämän livesettinsä myös Ilosaarirockiin. Ilosaarirockin verkkotoimitus sukelsi puhelinlinjoille, josta tavoitettiin YleX-lavalle sunnuntaina kello 13 astuva yhtyeen kitaristi Esa Holopainen. Holopainen vastaili verkkotoimituksen kysymyksiin koskien tulevaa spesiaalikeikkaa.

Ilosaarirockin keikalle on tulossa ilmeisesti normaalista poikkeava show. Mitä on luvassa?

– Meidän ohjelma nojaa nyt keväällä Suomessa tehtyihin konserttisalikeikkoihin. Eli luvassa on harvemmin soitettuja biisejä, joista osa on sovitettu akustisille soittimille. Vierailijoista mukana on mm. Piirpaukkeesta tuttu taiteilija Sakari Kukko. Tunnelma keikoilla on vaihdellut hartaasta hurmokseen, joten YleX-teltta luo show’lle hienot puitteet.

Yhtye tunnetaan kalevalaisesta mytologisesta kuvastostaan. Näkyykö teema kesän livevedoissa esimerkiksi lavashowssa tai rekvisiitassa? Millainen on keikan visuaalinen ilme?

– Kyllähän se näkyy. Visuaalinen puoli yhdistettynä musiikkiin luo aika vahvan kalevalaisen viban. Rekvisiitasta on vielä paha sanoa, mutta konserttisalikeikoilla meillä oli mukana projisointia luomassa vahvempaa tunnelmaa.

Mitä materiaalia yhtyeen laajasta tuotannosta Ilosaaressa saadaan kuulla?

– Oikeastaan laidasta laitaan. Ekalta levyltä sovitettu Sign From The North Side kuuluu olennaisena osana akustiseen osuuteen, ja kyllähän me noita viimeisimpien levyjen rallejakin vedetään ihan sähköisesti. Jos nyt Ampparit millään tasolla uppoaa, niin suosittelen lämpimästi tuota keikkaa.

Onko levytettyjä kappaleita sovitettu uudelleen kesän keikkoja varten?

– Kyllä on. SFTNS, Empty Opening sekä Brother Moon eroavat aika lailla alkuperäisistä versioistaan.

Miten akustiset osiot toimivat raskaamman materiaalin rinnalla? Tuoko ulkoilmakeikka ongelmia esimerkiksi äänentoistoon?

– Nyt kun tuo setti on käytännössä todettu toimivaksi, niin vaihto akustisesta sähköiseen tulkintaan menee aika luonnollisesti. Tätä pitäisi kysyä meidän äänimieheltä, mutta uskoisin että äänentoiston kannalta tuo telttastage on loistava vaihtoehto.

Nähdäänkö Ilosaarirocin keikallanne vierailijoita? Keitä?

– Sakari Kukko soittaa pillejä, ja yritämme saada mukaan myös Mari Multasen, joka lauloi konserttikiertueella taustoja.

Mikä on Amorphiksen suhde Ilosaarirockiin?

– Aika vahva. Ensimmäiset keikkamuistot Ilosaaresta taitavat olla sieltä 90-luvun puolilta välin. Ilosaari on poikkeuksellisen leppoisa festari ja hienona piirteenä se on onnistunut säilyttämään leppoisan karjalaisen fiiliksensä. Kun järjestävä taho ei jaksa pingottaa, niin kaikilla on mukavaa, näinhän se menee.

Yhtye on kyennyt jatkuvasti uusimaan itseään tyylillisesti. Onko uusia aluevaltauksia tai suunnanmuutoksia luvassa?

– Me ollaan aika kokeilunhaluinen ryhmä, joten uusia ideoita syntyy paljonkin. Mitään suunnitelmallisia suunnanmuutoksia ei kyllä ole mielessä. Tämä akustinen projekti on varmasti avannut meidän kaikkien korvat ja tajunnan siihen, että pystytään tulkitsemaan itseämme muutenkin kuin raskaamman ulosannin kautta. Voihan olla, että se näkyy tulevilla levytyksillä. Tai sitten ei.

Yhtyeen alkuaikojen tuotanto ja nykyinen materiaali eroavat toisistaan välillä melkoisen paljonkin. Pystyykö Amorphis tasapainoilemaan keikoilla uuden ja vanhan materiaalin välillä?

– Ei mitään ongelmaa. On ollut hauska huomata miten vanhat ja uudet biisit soljuvat hienosti keskenään keikkasetissä. Ehkä avoin mieli on myös asuttanut asiaa, meidän vanha tuotanto on bändille ihan yhtä relevanttia kuin uudempikin.

Amorphiksen yhteydessä olen huomannut usein maininnan Kingston Wallista. Miksi näin on?

– Diggailtiin aikanaan – ja vieläkin – aika paljon Kingston Wallista ja se oli yhden aikakauden suuri innoittaja. Loistavat keikat yhdistettynä loistaviin muusikoihin ja levyihin tekivät bändistä poikkeuksellisen. Kolme levyä mitkä Kingston Wall julkaisi ovat kaikki suomirockin merkittäviä teoksia, ainakin minun mielestäni. Amorphis on myös coveroinut Kingston Wallin tuotantoa. And I Hear You Call -biisi on levytetty My Kantele EP:lle.

Miten Amorphis viettää kesänsä?

– Uusia biisejä treenaillen sekä festareilla.

Terveisesi Ilosaarirockin yleisölle?

– Ottakaa iisisti ja nauttikaa kesästä! Nähdään Ilosaaressa.

— Verkkotoimitus

Amorphis Ilosaarirockin YleX-lavalla sunnuntaina 15.7. kello 13.

Aihe(et): Haastattelut, Kohti Rokkia.