Täyden kierroksen keikkataltiointi


Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mitä mahtaa tarinoida 360-asteinen panorama?

Lähdin selvittämään tätä valokuvaaja Rami Saarikorven ja muuan Herra Ylpön peesissä Ilosaarirockin päälavalle lauantaina. Herra Ylpön kavutessa lavalle yleisöpauhun äärelle Saarikorpi suuntasi lavan kulmalle kameransa kanssa. Toimittaja odotti näkevänsä kameran kanssa pyörähtelyä, suurieleistä räpsintää sekä vähintäänkin varttitunnin kestävää sessiota panoramakuvien metsästyksestä, mutta kaikki oli ohi muutamassa minuutissa. Näinkö se menee, kun sen osaa?

- Itse kuvaaminen on todella nopea, ehkä joidenkin minuuttien pituinen toimenpide. Käyn ottamassa kuvia kameramaston kanssa lavan reunalla ja edessä, jonka jälkeen materiaali on valmis stitsattavaksi eli yhteensulatettavaksi ja käsiteltäväksi. Siihen saa puolestaan upottaa vaikka tunteja, mutta festareilla pyrin stitsaamaan keikkapanoramat varttitunnissa, Rami Saarikorpi kertoo.

Digikameroiden myötä mahdolliseksi 360-kuvaaminen tuntuu kiehtovan valokuvaajia yleisesti, ja kuvausmuoto on maailmalla jo suhteellisen tunnettu. Panoramakuvauksen hienous piileekin juuri stitsaamisessa, jolla kuviin saadaan persoonallinen ote. Esimerkkinä Saarikorpi mainitsee kohteen, joka ehtii liikkua kuvakulman muuttumisen mukana.

- Perjantain Sulo-klubin päätösesiintyjä Michael Monroe ehti pomppia kuvasta toiseen, milloin lavalla ja milloin kaiutinlaatikon päällä. Vaikka stitsausohjelmat löytävät kuvista yhtäläisyyksiä ja ne on mahdollista rajata pois, kaikkea ei tarvitse hävittää. Tässä keikkataltioinnissa tahdoin säilyttää molemmat Michaelit, valokuvaaja hymyilee.

Monen mutkan kautta Pohjois-Karjalaan päätynyt ja nykyisin joensuulaisena esittäytyvä Saarikorpi kertoo Ilosaarirockin keikkakuvaamisen olevan jo perinne. Hyvät järjestelyt ja läheisyys saavat miehen palaamaan Laulurinteelle kerta toisensa jälkeen. Loppukesään liittyy vielä mahdollisesti muitakin keikkoja, mutta niistä valokuvaaja ei suostu kertomaan.

Mitäpä sitä utelemaan, sillä täytyyhän ammattilaiselle jäädä myös salaisuuksia. Ammattilaisen työskentelyä pääsette sen sijaan ihailemaan täällä.

 

Teksti: Sari Asikainen

Aihe(et): Rokin tekijät.