“Puroon ei pissitä!”


Ilosaarirockin rakennusurakka sai alkunsa viime torstaina tavaranajojen alettua. Jyrki Santaharju tosin huikkaa, että itse urakka alkoi jo maanantaina Popmuusikoiden varaston koluamisella. Kaikki säästettävä on ympäristölupauksen mukaisesti säästetty tai otettu muuten uusiokäyttöön. Tätä tavaraa varasto pullisteli vielä viikon alkuun asti.

“Rakennusvaihetta on suunniteltu tammikuusta asti, mietitty ja arvioitu tarpeita eri alueille, kyselty milloin vaikkapa raviradan alueen saa käyttöönsä ja tehty suunnitelmia rakennusporukasta. Lopullinen rakennussuunnitelma näkee päivänvalon muutama viikko ennen festaria vuokratelttojen vapautumisaikataulujen mukana”, kertoo rakennusvastaava Sami Salmelainen.

Rakennusmiehet Santaharju ja Nykänen. Kuva: Sampsa Geijer.

“Festarin valmistumisen kannalta tärkeää on vastuualueiden hyvä yhteistyö”, Salmelainen jatkaa. “Pääanniskelun teltta oli pystyssä jo eilen ja ennen kuin anniskelu pääsee myymään festivaalijuomiaan, anniskeluun rakennetaan pöydät, tiskit ja lattiat. Tämän jälkeen vedetään sähköt ja verkko maksupäätteille, sitten somistus tulee somistamaan teltat festarikuntoon ja lopulta paikoilleen ruuvaillaan vielä kyltit.” Kuusi vastuualuetta ja iso liuta innokkaita vapaaehtoistyöntekijöitä antavat työpanoksensa, jotta anniskeluun saapuvat vapaaehtoiset pääsevät kantamaan hanat pöydälle ja myymään virvokkeita juhlakansalle.

“Rakennusvaiheessa Laulurinteellä työskentelee noin 120 ihmistä, joista 90 on vapaaehtoistyöntekijöitä. Festivaaleille muun muassa pystytetään aitaa noin kahdeksan kilometriä, mikä on yli viisi kilometriä enemmän kuin Tuskassa”, Ilari Nykänen selittää. “Tänä vuonna rakennetaan PA-torneihin harjakatot, jotta vesi pääsee alas, ikä jää mahdollisen sateen sattuessa pussiksi”, Santaharju heittää väliin. Koska Ilosaarirockin alue on tänä vuonna laajentunut, rakennukseen on varattu pari ylimääräistä päivää. Torstai ja perjantai ovat vielä kohtuullisen rauhallisia, mutta kunnon hässäkkä alkaa maanantaina, kun taka-alueiden rakennus pääsee todenteolla käyntiin. Tiistaina saapuvatkin sitten lavarakenteet Pää- ja Sue-lavoille, keskiviikkona Rennolle ja YleXille. Rekkalava on jo paikallaan!

Torstaina Laulurinteen saavutti kuusi rekkalastillista tavaraa. Kuinka rakennusvaiheessa on huomioitu Ilosaarirockin ympäristölupaus, Jyrki ja Ilari?

– Vapaaehtoistyöntekijöitä on pyydetty saapumaan töihin polkupyörillä tai kimppakyydeillä ja Laulurinteelle on asetettu autojen joutokäyntikielto. Lisäksi me kierrätetään Ilosaarirockin kierrätysohjeiden mukaan. Rakennusvaihe suunnitellaan tarkasti, jotta saadaan rakenteet sellaisiksi, että niitä voidaan käyttää tulevinakin vuosina.

Ja puroon ei pissitä, meillä on täällä vessatkin!

Verkkotoimitus

Aihe(et): Kohti Rokkia, Rokin tekijät.