Modeselektor: Roland Space Echo Analog Delay Effects Unit


Toinen vuoden 2012 Ilosaarirock festivaalipäivistä on kääntynyt kohti ehtootaan. Luulisi automaattisesti, että mielen saattaisi vallata sinne salakavalasti hiipivä ankeus, kun hauskanpito lähenee loppuaan. Turha luulo, sanon minä ja samaa mieltä luultavasti oli lukuisa joukko iloisesti ja vauhdikkaasti tanssivia ihmisiä, jotka olivat saapuneet seuraamaan YleX-lavalla soittaneen Modeselektor konemusiikkikombinaation keikkaa.

Tamppaajien luvatusta maasta Saksasta kotoisin oleva kahden miehen, Gernot Bronsert ja Sebastian Szary , perustama ryhmä on väännellyt ja käännellyt erinäisten efektilaitteiden nappuloita, periaatteessa jo Berliinin muurin kaatumisen ajoista saakka. Jäsenet tapasivat vuonna 1992 heidän soittaessa underground-bileissä, Live Acid Housea. Jos Modeselektorin jäseniltä saisi tilaisuuden tiedustella heidän musiikkinsa tyylisuuntaa, he luultavasti ryhtyisivät vain pilailemaan kysyjän kustannuksella. Kaksikko on tiettävästi erään kerran kuvaillut soitantaansa heitä lainatakseni Happy Metal Hard Rap Country Ambient Russian Crunkiksi. Kun tuo dynaaminen duo nousi lauteille ja aloitti yleisönsä tanssittamisen, luokittelut lensivät romukoppaan.

Oli aika uskomatonta havaita, kuinka polvien kankeudesta huolimatta, selkääkin painanut reppu kaikkine varusteineen keveni hetkessä, molempien jalkojen ottaessa melkein automaattisesti erilaisia tanssiaskeleita. Lyhyt vilkaisu ympärille riitti kertomaan, että oli ilmeisesti samalla aaltopituudella hyvinkin monen keikkaa katsomaan saapuneen ihmisen kanssa. Kaksikko hoiteli hommansa varmoin ottein kunnon pieteetillä levyttämäänsä materiaalia kohtaan. Vektorigrafiikka – ja rubikinkuutiomaiset animaatiot kaksikon takana seisovalla skriinillä, toimivat loistavasti DJ pöydän edessä olevien valojen kanssa luoden tunnelmaa myös visuaalisilla tasoilla.

Keikkaa kannatti todellakin olla katsomassa ja mikäli kuulin oikein välispiikkien aikana, kyseessä oli bändin kuudes kerta Suomessa. Ei muuta kuin odottelemaan sitä seitsemättä kertaa.

Teksti: Henkka Leppänen
Kuva: Maria Sandell

Aihe(et): Keikka-arviot.