Mitä täällä tapahtuu?


Pieni joukko nuoria istuu Joensuun keskustassa sijaitsevalla sinisellä virralla, katuun teipattujen lakanoiden ympäröimänä, niihin maalaillen ja välillä katuun liiduilla kirjoitellen. Vuoroin soi akustinen kitara ja vuoroin pieni vahvistin päästelee ilmoille leppoisaa musiikkia. Keskellä seisoo pöytä lämpimillä juomilla, sämpylöillä ja erilaisten flaijereiden pinoilla lastattuna. Katuun ilmestyy vaalean nuoren naisen kirjoittama teksti – Julkinen tila haltuun!

Joensuun Seudun Vasemmistonuorten rokkiviikolla perinteisesti järjestettävän Hässäkkäviikon tapahtumista eräs oli 12.7 järjestettävä, Julkinen tila haltuun kadunvaltaustapahtuma. Samalla se oli myös osa VaNu:n Asiaton oleskelu sallittu – vapaan tilan kampanjaa. Valtaus järjestettiin rauhallisissa ja pienimuotoisissa merkeissä, kirkkaan ja pilvettömän taivaan alla. Tapahtuman laadun vuoksi viranomaisten läsnäoloa ei tarvittu, eikä sillä järjestäjien ansiosta ollut kiusallisia päällekkäisyyksiä Joensuussa samaan aikaan käynnissä olevan Popkatu viikon kanssa.

Valtauksen ohjelmaan kuului mm. pienimuotoisen yhteisötaideteoksen maalaamista, katuliiduilla piirtämistä ja Joensuun Seudun Vasemmistonnuorten puheenjohtaja, Aino Nevalaisen esittämä julkilausuma, julkisten tilojen haltuun ottamisen puolesta. Julkilausumassa Nevalainen puhui siitä miten tulisi kiinnittää huomiota siihen, että julkisen tilan tulisi olla kaikkien käytössä tasapuolisesti, ilman mitään eriarvoisuuksia korostavia rajoituksia. – Julkinen tila on muutakin kuin fyysinen paikka: julkisessa tilassa jokaisella meistä on oikeus oleskella, harrastaa, seurustella ja myös rauhoittua ja rentoutua. Ilman kuluttamista. Julkilausumassa kiinnitettiin myös huomiota kaupunkirakenteen suunnitteluun ja kiinteistöjen hintojen karkaamista tavallisten ihmisten ulottumattomiin. – Kun kiinteistöjen hinnat karkaavat minun, sinun ja Hentun Liisan ulottumattomiin, vähävaraiset pakotetaan muuttamaan omiin kaupunginosiinsa, kauas kulttuurista, viihteestä ja palveluista. Nevalainen oli myös huolissaan kaupunkitilan eriarvoisesta jakautumisesta – Esimerkiksi Helsingissä tämä kaupunkitilan eriarvoistuminen näkyy siten, että tiettyjä alueita pidetään jo slummeina.
Tapahtuma järjestettiin näin Ilosaarirokin alla ja Popkatu viikon aikana, molempien tapahtumien leppoisan ja rennon ilmapiirin vuoksi.

Teksti: Henkka Leppänen
Kuvat: Nuutti Turkki

Aihe(et): Kohti Rokkia.