Rentoa menoa Rokkiviikolla?


Verkkotoimitus kävi pyörähtämässä Poppitoimistolla katsastamassa, kuinka Ilosaaren valmistelut sujuvat. H-hetkeen on vielä kosolti aikaa, joten tyhmempi luulisi rokkiväen lepäävän vielä laakereillaan?

Anniskelupäällikkö Harri istuskelee keittiössä kahvikupin ja tietokoneen kanssa. Näinkö leppoisasti sitä Rokkityötä tehdään?

– Tällä hetkellä työn alla olisivat yhteistyökumppanien henkilölistat ja työvuorot. Tätä ennen on suunniteltu tilaukset ja myytävät tuotteet, hankittu tarvittavat vapaaehtoiset sekä käytettävä kalusto. Rokkiviikon aikana anniskelussa työskentelee kymmenkunta vapaaehtoistyöntekijää, joiden kanssa aloitamme anniskelujen rakennuksen heti huomenna tiistaina. Tarkoitus olisi saada kasaan anniskelujen tiskit, lattiat ja muut kalusteet. Työtä kyllä riittää!

Henkilöstön porukka työssään.

Keittiön kyljessä työskentelee Ilosaaren henkilöstö vastaava Ullan johdolla. Henkilöstössä on Ullan mukaan menossa koko vuoden kiireisin aika, sillä noin puolentoista tuhannen vapaaehtoistyöntekijän passit pitäisi saada valmiiksi, ennen kuin henkilöstö siirtyy jäähallille niitä jakelemaan. Henkilöstön vastuualueella on Ilosaarirockin aikana vapaaehtoistyössä yhteensä 30 vapaaehtoista. Tänään passeja ovat askartelemassa Saara, Severi ja Saana, joista kaksi ensin mainittua ovat Ilosaaren vapaaehtoisporukassa ensimmäistä kertaa. Saaralla ei ole sen suurempia odotuksia Ilosaaren esiintyjistä, kunhan vain näkisi muutaman uuden tuttavuuden.

– Tietoa vapaaehtoistyöstä sain Ilosaaren nettisivuilta. Ilosaari on nyt vaan sellainen festari, että sinne tulee mentyä joka vuosi. Tunnelma Rokissa on korvaamaton. Järjestyksessä tämä taitaa nyt olla kahdeksas Rokki.

Severille tuleva Rokki on ensimmäinen laatuaan. Vapaaehtoistyö on Helsingistä muuttaneen miehen mukaan sopivan rentoa. Tällä hetkellä kuumaa huonetta lämmittää täysillä rullaava laminointikone.

– Aiemmin Ilosaareen ei ole sattunut sopivia esiintyjiä, mutta tänä vuonna kiinnostavat Mayhem ja Enochian Crescent. Jälkimmäisen bändin laulaja erosi bändistä muutama päivä sitten, joten kiinnostaa kovasti, millainen keikka tulee olemaan uuden laulajan kanssa vedettynä.

Henkilöstön päivän kolmannelle vapaaehtoiselle Rokki on järjestyksessään kuudes. Aiemmin Saana oli töissä siivouksessa partiolaisten mukana ja tänä vuonna aukesi paikka henkilöstössä.

– En edes muista missä vaiheessa tajusin, että festareita voisi viettää myös vapaaehtoisena. Työ on ollut tällaista mukavaa saksimista, ja näkee vielä koko festarin, kun ei ole töissä viikonlopun aikana. Kiinnostavimmat esiintyjät Ilosaaressa ovat Pariisin kevät, PMMP, The Hives ja Nerve End, jossa muuten soittaa veljeni.

Myös toimiston kauimmaisesta nurkasta kuuluu laminointikoneen hurinaa. Täällä työtään tekevät Check-Inin porukat. Check-Inin asiakkaita ovat median edustajat, Ilosaaren vieraslistalaiset ja artistit taustajoukkoineen. Vastaava Tuula allekirjoittaa Ullan sanat.

– Kiireisin aika on tämä Rokkiviikon alku. Kaikki passit pitäisi saada valmiiksi ennen Check-Inin aukeamista keskiviikkona. Työt ollaan aloitettu heinäkuun alussa ja kaikkiaan meillä on kymmenen vapaaehtoista Rokkiviikolla.

Paikalla on nytkin kaksi, Marjukka ja Hanne. Neidit ovat tulleet vapaaehtoistöihin ystäviensä esimerkin innoittamina, eivätkä ole pettyneet:

– Vaikka vastaavalla ilmeisesti on kiire, meidän työmme on sopivan mukavaa ja rentoa. Festariviikonlopun bändeistä odotamme eniten The xx:ää.

Juttua varten otetaan kuva vastaavasta heittämässä kasaa valmiita passeja kohti kuvaajaa. Vaikka yksi passeista hukkuu jonnekin laatikoiden alle, ei hymy hyydy Tuulan huulilta. Mukava paikka tehdä töitä!

Check-Inin vastaava Tuula osallistuu lavastukseen.

Sitten suunnataankin huoneeseen, jonka jakavat tuottaja Petri ja ohjelmapäällikkö Panu. Petrillä on juuri työn alla Ilosaaren alueflaijeri.

– Tiedotuksen puolella kesän alku näihin päiviin asti on kiireisintä. Tässä Rokkiviikolla alkaa jo helpottaa, kun kaikki on valmiina. Ilosaaren tiedottajan hommiin kuuluu asiaa laidasta laitaan, jopa mainosjignlen säveltämiseen asti. Ympäristöteemaa ollaan pidetty yllä. Ollaan oltu yhteydessä Unescoon, otettu selvää rupiliskoista ja nyt yritettään miettiä projekteja koskien uusinta suojelukohdetta Kuorinkajärveä.

Panun mukaan suuret suunnitelmat on nyt lyöty lukkoon, mutta tekemistä riittää silti Rokkiviikolla:

– Hienosäätöä tässä tehdään koko ajan, pikkujärjestelyjä. Niitä tulee koko ajan ja niihin joutuu reagoimaan nopeasti.

Ohjelmapuolella Ilosaaren ympäristölupauksen toteuttaminen on vaikeampaa, mutta jotakin voidaan silti tehdä.

– Yritetään täyttää meidän omat lennot, jottei lennätetä tyhjiä koneita. Yhtyeet ovat nykyään jo tiedostavia ja esimerkiksi takahuoneraidereissa pyydetään usein luomuruokaa ja biohajoavia astioita.

Kenties vielä sananen turvallisuudesta ja tietotekniikasta? Turvallisuuspäällikkö Henkka istahtaa litkimään toimittajan kanssa kahvia. Onko turvallisuuspuolen Rokkiviikko kiireinen?

– Kiirettä pitää Rokkiviikon ja festivaalin ylikin. Kaikkiaan meillä on noin 600 vapaaehtoistyöläistä ja näistä on yhtä aikaa vuorossa parhaimmillaan noin 200 festarien aikana. Ennen festaria on pitänyt suunnitella toimintamalleja erityistilanteiden varalle, pelastussuunnitelma yhdessä viranomaisten kanssa ja kaikkea maan ja taivaan välillä.

Rokista Henkka toivoisi näkevänsä Stam1nan, Mayhemin ja Against Me!:n keikat, mutta juuri nyt odotukset kohdistuvat säähän.

– Kun toimistolla seurataan toimituksien saapumista ja lipunmyynnin sujumista, mie katselen säätiedotuksia neljän minuutin välein. Toiveena olisi, että Rokissa olisi asiakaspalveluhenkinen järjestysmiesporukka.

– Järjestyksenvalvonta toimii silloin, kun olemme mahdollisimman huomaamattomia ja näkyvissä vain, kun näkyvyyttä tarvitaan. Huonoja päiviä ei kenellekään toivota, mutta ainahan niitä sattuu. Turvallisuuspuoli toivottaa kaikki tervetulleiksi viettämään mukavaa Ilosaarirockia!

Kahvilla on myös tietohallintovastaava Antti. Tietohallinnon alue työllistää yhteensä kahdeksan vapaaehtoista. Pääasiassa työ on kaapelien vetoa anniskeluihin ja muuta vastaavaa. Mitäs arvoisa vastaava tekee Rokkiviikolla?

– Nyt haalitaan kasaan Rokissa tarvittavia tavaroita. Aika leppoisaa tämä on vielä tässä alkuviikosta. Keskiviikkona mennään Rinteelle. Kiireisimmät päivät ovat torstai ja perjantai, kun festivaalialue pitäisi saada juhlakuntoon tietotekniikan puolesta.

Palataan vielä ohjelmapäällikön luo kysymään päivän polttava kysymys. Mitenkäs tuo Children of Bodom?

– Ei olla suunniteltu mitään varasuunnitelmaa Bodomin varalle. Me lähdetään siitä, että Children of Bodom soittaa Ilosaaressa!

Verkkotoimitus
Kuvat: Mikael Ropponen

Aihe(et): Kohti Rokkia, Rokin tekijät.