Kaunis ja tunteellinen Antony And the Johnsons ja Joensuun kaupunginorkesteri


Pimeä oli Ylex-teltta ja kaiken lisäksi täynnä, kun saavuin kuuntelemaan Antony And The Johnsonsin ja Joensuun kaupunginorkesterin keikkaa. Klassiset soittimet soittajineen istuivat jo lauteilla ja huudattivat yleisöä tekemällä aaltoja. Sieltä täältä kuultiin huhuiltavan päätähteä lavalle, mutta laihoin tuloksin. Lopulta Antony saapui kapelimestarin ja pianistin kera, aploodien ja suosionosoitusten saattelemana.

Tyylikkäästi valaistun lavan keskipisteestä ei ollut epäselvyyksiä. Hieman ujon oloinen Antony oli avoin ja sympaattinen esiintyjä. Yleisöä varoiteltiin heti alussa luvassa olevan hitaita kappaleita, mikä sai aikaan katsomossa hyväksyvää äännähtelyä. Orkesterisovitukset korostivat ja paisuttelivat Antonyn musiikin herkkyyttä ja tunteellisuutta pateettisiin mittoihin. Pääosin tämä toimikin erinomaisesti ja toi lauluihin tunteellisen latauksen lisäksi uutta väriä. Laulussa Antony käytti säästeliäästi tavaramerkikseen muodostunutta vibraattoa, mikä oli oiva ratkaisu, sillä useasti ainakin omaan korvaani kyseinen maneeri on pidemmän päälle ylittänyt ärsyyntymiskynnyksen.

Keikkasetti rakentui kokonaisuudessaan syksyllä ilmestyvän livelevyn materiaalista. Lavalla kuultiin myös uusi, tulevan albumin nimibiisi Cut The World. Musisoinnin lisäksi Antony jutusteli rennosti ja otti kantaa länsimaiseen patriarkaaliseen yhteiskuntarakenteeseen. Polittiset kannanotot olivat aiheellisia, mutta ajoittain kesken kappaleen alkaneet saarnaat lipsahtivat äkillisen tyylivaihdoksen takia koomisuuden puolelle.

Vaikka esitysmateriaalin hitaus väljensi yleisön rivejä hieman keikan edetessä, suurin osa nautti sunnuntai-illan kuulaasta hartaudesta täysin sydämin. Illan tähdelle osoitettiin suosiota varauksetta, samoin hienosti soittaneelle Joensuun kaupunginorkesterille, jota Antonykin kiitteli vuolaasti esiintymisen päätteeksi. YleX:n sunnuntai sai kauniin ja tunteellisen päätöksen rokkiviikonlopun kunniaksi.

Teksti: Pekka Naakka
Kuva: Risto Kuittinen

Aihe(et): Keikka-arviot.