Joensuussa 13.-15.7.2012 Media Facebook Vimeo 360° virtuaalifestivaalit Lataa mobiiliopas Osta liput Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki

Ilosaarirock on tehnyt jo vuosia töitä festivaalin aiheuttaman ympäristökuormituksen pienentämiseksi. Suuren tapahtuman järjestäminen ei ole minkään sortin ympäristöteko, mutta luonnolle aiheutuvaa kuormaa on mahdollista pienentää. Se vaatii tietoa, osaamista ja ennen kaikkea asennetta.

Tutkimus kasvihuonepäästöistä

Ilosaarirock tutki hiilijalanjälkensä toista kertaa vuoden 2011 festivaalista. Edellisenä vuonna luotujen mittareiden avulla oli mahdollista havaita festivaalituotannosta paikat, missä voi toimia ekologisemmin. Niitä löytyi ja päästöjen määriin reagoitiin. Perimmäinen tarkoitus tutkimuksella on pienentää festivaalin aiheuttamia päästöjä eli pienentää tapahtuman hiilijalanjälkeä tulevaisuudessa.

Mikä olikaan lopputulos?

Ilosaarirockin hiilijalanjälki jaettiin kolmeen osaan. Ohjelmassa laskettiin kotimaisten ja ulkomaisten artistien matkustamisen aiheuttamat päästöt. Tuotanto sisälsi tapahtuman teknisen toteutuksen, kuljetukset, sähköntuotannon, jätehuollon, vedenkulutuksen ja painotuotteet. Asiakkaiden kulkemisen aiheuttamat päästöt laskettiin asiakastutkimuksen perusteella.

Ilosaarirockin kokonaispäästöt vuonna 2011 olivat 513 tonnia CO2-ekvivalenttia. Kokonaisuudessaan päästöt tippuivat melkein 18% vuodesta 2010.

Ohjelmassa päästiin 4% pienempiin päästöihin verrattuna vuoden 2010 tuloksiin. Tuotanto pieneni huimat 20%, lähinnä rahteja ja festivaalihenkilöstön ajoja järkeistäen. Myös asiakkaiden liikkumiset pystyttiin laskemaan tarkemmin uusien tutkimusten perusteella. Tarkkojen tietojen valossa päästöt tippuivat 20% verrattuna vuoteen 2010.

Päästöjä on helpompi ymmärtää esimerkkien avulla.

Ohjelman ja tuotannon päästöillä olisi vuonna 2010 pystynyt ajelemaan henkilöautolla kolmekymmentä rykäystä maapallon ympäri. Vuonna 2011 tuloksilla kierroksia tuli vain 26 kertaa. Asiakkaiden vuoden 2010 päästöillä taas ollut mahdollista lentää maailman ympäri 92 kertaa, vuoden 2011 päästöillä vain 73 kertaa.

Festivaalin kokonaispäästöistä tuli vuonna 2011 339 edestakaista lentomatkaa New Yorkiin, kun luku oli vuonna 2010 413 tai vaikka 2175 (2646) matkaa autolla Suomen päästä päähän.

Lahjoitus luonnonsuojeluun

Ilosaarirock on lupautunut minimoimaan hiilijalanjälkensä ja maksamaan kompensaatiomaksun kasvihuonekaasupäästöistään. Festivaalin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali, ympäristöystävällinen festivaali. Kuitenkaan kaikkia päästöjä ei saa ikinä nollattua kokonaan. Siksi vuosittainen, toivottavasti pienentyvä, päästömäärä kompensoidaan. Maksu määräytyy EU:n päästökaupan hintojen mukaan. Summa luovutetaan vuosittain päätettävään luonnonsuojelukohteeseen. Vuoden 2011 festivaalin päästöjen kompensaatiosumma on tariffien mukaan 1500 euroa.

Kompensointikohteita on etsitään Pohjois-Karjalasta yhteistyössä Unescon Pohjois-Karjalan biosfäärialue-ohjelman kanssa.

Ilosaarirockin vuoden 2012 suojelukohde on Joensuun lähistöllä sijaitseva järvi nimeltä Kuorinka.