Joensuussa 13.-15.7.2012 Media Facebook Vimeo 360° virtuaalifestivaalit Lataa mobiiliopas Osta liput Hiilijalanjälki

Kuorinka

Ilosaarirock on lupautunut minimoimaan hiilijalanjälkensä ja maksamaan kompensaatiomaksun kasvihuonekaasupäästöistään. Festivaalin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali, ympäristöystävällinen festivaali. Kuitenkaan kaikkia päästöjä ei saa ikinä nollattua kokonaan. Siksi vuosittainen, toivottavasti pienentyvä, päästömäärä kompensoidaan. Kompensaatio kohdistuu pohjoiskarjalaiseen ympäristöön ja ympäristötyöhön.

Vuoden 2011 festivaalin päästöjen kompensaatiosumma on tariffien mukaan 1500 euroa. Ilosaarirock ja Unescon biosfäärialue-ohjelman asiantuntijat päättävät vuosittain suojelukohteen, johon kompensaatiomaksu lahjoitetaan.

Ilosaarirockin vuoden 2012 suojelukohde on Joensuun lähistöllä sijaitseva järvi nimeltä Kuorinka.

Taustaa

Puhdas vesi on elintärkeää kaikelle elävälle, niin ihmisille kuin luonnolle. Kuorinka on tärkeä Natura 2000 -vesistö ja pohjoiskarjalaisille rakas luontokohde. Yksi jos toinenkin Ilosaarirockin asiakkaista on Kuoringalla käynyt uimassa ja kalastamassa, siksipä on vain oikein, että festivaalin päästöillä edistetään järven tilaa.

Kuorinka on rehevöitymässä ja se näkyy selvästi muun muassa järven virkistysalueen uimarannan lähistöllä, jossa kaislikko valtaa laajoja alueita. Merkkejä rehevöitymisestä on myös muualla järven alueella. Niukkaravinteisen järven rehevöityminen johtuu järven ulkopuolisesta ravinnekuormasta.

Mitä tehdään?

Ilosaarirockin varojen avulla aloitetaan niittotalkoot! Suojelutyön tavoitteena on poistaa kertynyttä kasvillisuutta ja pysäyttää järven tilan muutos. Samanaikaisesti tutkitaan keinoja vähentää järveen tulevaa ravinnekuormaa. Ilosaarirockin päästökompensaation avulla poistetaan Kuoringasta ylimääräistä kasvillisuutta ja tehdään välttämättömiä taustaselvityksiä. Suojelutyö ulottuu vuoteen 2013.

Poistetutusta kasvillisuudesta kertyvä biomassa kerätään hyötykäyttöön SYKE Joensuun hallinnoiman Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa -hankkeen kautta.

Toiminnassa mukana ovat Kuoringan kalastuskunta, Pohjois-Karjalan ELY-keskus & Unescon Pohjois-Karjalan biosfäärialue, Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi Pohjois-Karjalassa -hanke sekä Suomen Luonnonsuojeluliitto.