Ihmismielen raunioilla – Distress of Ruin


Ilosaarirockin Sunnuntain saivat kunnian aloittaa kotikaupungin ikiomat metallityöläiset. Distress of Ruin on paiskinut hommia niska limasta kiiltäen jo useita kuukausia. Keikkailun ohella pihalle puskettiin maaliskuussa kovatasoinen Predators Among Us -EP, jonka studioguruna on häärinyt progressiivisen metallimusiikin monitoimimies, niin ikään Joensuulaisen Nerve Endin Joonas Kaselius. Biisimateriaalin hiominen, yrittäminen ja erehtyminen kuuluu levyllä, sekä näkyy livenä. Distress of Ruinin runsaalla melodialla maustettu death-thrash on nimittäin rosoisuudestaan huolimatta niin huoliteltua, ettei bändin uskoisi aloittaneen taivaltaan vasta 2010.

Tämän on huomannut myös Ilosaarirockin yleisö. Lavan edusta on täyttynyt aikaisesta soittoajasta huolimatta varsin mukavanlaisesti, eikä pieni kalpeus ja hikoilu näytä varhaisia herääjiä suuremmin haittaavan. Samaan aikaan tähtiteltalla rokkaileva Samuli Putro on jopa saattanut menettää muutaman festarivieraan, sillä pääporteilta sisään valuvat ihmiset tuntuvat imeytyvän rekkalavan tuntumaan. Eikä vokalisti Laurin mukaan Putroa kannata mennä katsomaankaan, mies kun on tehnyt itsestään pellen.

Lauri / Distress of Ruin. Kuva: Mika Martikainen

Lauri / Distress of Ruin. Kuva: Mika Martikainen

Bändin ilmoille suoltama materiaali toimitetaan sellaisella intensiteetillä, että tulpat tuntuvat pureutuvan korviin, eikä orkesterissa näy pienintäkään hermostumisen merkkiä huolimatta siitä, että kyseessä on ensimmäinen koskaan tehty festarikeikka.

Kaikkensa antaminen näkyy ja keikan jälkeen vokalisti olikin antanut vielä kaupantekijäiset oksentamalla sappinesteensä pihalle. Menoa todistaneille tämä tuskin tulee suurena hämmästyksenä. Ihmiskohtaloista kertova lyyrinen anti saattaa liveolosuhteissa hautautua kaiken aggression, vauhdin ja tulituksen alle, mutta virhe on helppo korjata lataamalla uusin EP orkesterin kotisivuilta ja nauttia samasta kaahauksesta turvallisesti kotosalla

Ei ole epäillystäkään, etteikö Distress of Ruin olisi tulevina vuosina Ilosaarirockin kalustossa uudemmankin kerran. Todennäköisesti soittoaika vaihtuu, mutta ei ainakaan aikaisemmaksi. Ison maailman meininkiä tämä ei ole, mutta ei sen kuulukkaan olla. Melkoisen päräyttävä aloitus sunnuntaille ja kuin ihmeen kaupalla luita ei murtunut, lavalla tai sen edessä.

Yhtyeen kotisivut ja ilmaiseksi ladattava Predators Among Us EP: www.distressofruin.com

Aihe(et): Keikka-arviot.