Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Insomniumin ja Joensuun kaupunginorkesterin ainutlaatuinen yhteiskeikka avaa Talven portit Laulurinteellä

Melodista death metallia soittava Insomnium sekä Joensuun kaupunginorkesteri yhdistävät Ilosaarirockissa voimansa ja tarjoilevat festarikansalle yhteiskeikan, jolla soitetaan läpi bändin 40-minuuttinen Winter’s Gate -kappale.

Kitaristi-laulaja Ville Frimanin mukaan ajatus yhteiskeikasta on lähtöisin Ilosaarirockin promoottorilta Panu Hattuselta.

Winter’s Gatella on paljon sovitettuja orkestraatioita, jotka sämplättiin levylle eli oikea orkesteri ei soittanut niitä. Panun ideana oli, että tehdään biisistä erikoisliveversio, jossa taustanauha korvataan oikealla liveorkesterilla.

Projektiin tuotiin mukaan myös puolalainen kapellimestari ja säveltäjä Krzysztof Dobosiewicz, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Happoradion ja Saran kanssa.

– Krzysztof tuli mukaan tekemään sovituksia, jotta tästä liveversiosta saataisiin erilainen ja eri tavalla mielenkiintoinen kuin levyversiosta, Friman kertoo.

Paljon teknisiä haasteita

Frimanin mukaan yhteiskeikkaan liittyy runsaasti teknisiä haasteita, kuten se, miten kaikki soittajat mahdutetaan lavalle ja miten orkesterin ja bändin soundit saadaan erottumaan toisistaan. Myös sää voi aiheuttaa päänvaivaa, sillä akustiset soittimet ovat herkempiä säävaihteluille.

– Nyt kun miettii, on paljon juttuja, jotka voivat mennä aika lailla päin helvettiä, mutta siitä huolimatta suhtaudun odottavalla ja innostuneella fiiliksellä. Kaikkea pitää kuitenkin kokeilla – varsinkin, kun on kyseessä tällainen erikoislaatuinen tilaisuus.

Insomnium

Insomnium Ilosaarirockissa 2014. Kuva: Markus Korpi-Hallila.

Yhteiskeikka kaupunginorkesterin kanssa on Insomniumille laatuaan ensimmäinen, ja kyseessä on myöskin spesiaalitapahtuma juuri Ilosaarirockia varten. Muilla tulevilla keikoilla Winter’s Gate kuullaan taustanauhan kera.

Tilanne on Frimanin mukaan erikoinen sekä bändille että orkesterille. Molemmat ovat toki harjoittelleet tahollaan, mutta esiintymistä käydään läpi myös yhdessä ennen Ilosaarirockia.

– Suunnittelutyötä on tehty paljon. Itse keikan ja soittamisen suhteen ei ole huolta, mutta tekniset asiat hiukan jännittävät. Liikkuvia osia on aina sitä enemmän, mitä enemmän on soittajiakin. Hyvin on kuitenkin suunniteltu ja mietitty, ja loppu onkin sitten herran hallussa.

Uniikki kokemus kuulijoille

Friman uskoo, että Ilosaarirockin keikka on kuuntelijoille uniikki kokemus, jota kannattaa tulla kuuntelemaan, jos haluaa nähdä, miten heviä ja klassista soittoa yhdistetään.

– Ilosaarirockin keikalle tulee soittamaan myös Swallow the Sunista tuttu Aleksi Munter, joka on ennenkin esiintynyt livenä kanssamme.

Joensuussa perustetulle Insomniumille Ilosaarirock on tuttu keikkapaikka, jossa on aina mukava esiintyä.

– Ilosaarirock on yksi Suomen hienoimmista festarialueista, mukava ilmapiiriltään ja siellä näkyy tuttuja. On erikoislaatuinen ja mukava kokemus päästä sinne soittamaan. Lisäksi on hienoa tehdä välillä jotakin erilaista, kun tavallisia keikkoja on tullut soitettua paljon.

Laulurinteen festivaalitunnelmasta bändi ei kuitenkaan valitettavasti pääse nauttimaan sen pidempään, sillä seuraavana päivänä on jo matkattava kohti Ruotsia ja uutta keikkaa.

Insomnium ja Joensuun kaupunginorkesteri esiintyvät Ilosaarirockin Tähtiteltassa perjantaina 14.7. klo 22:15.

Teksti: Johanna Rytkönen / Verkkotoimitus
Kuva: Markus Korpi-Hallila


Ilosaarirock