Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Ympäristö

Festivaalin järjestäminen kuluttaa sähköä, lisää liikennettä ja tuottaa runsaasti jätettä. Ilosaarirock on tehnyt joukon ympäristölupauksia, joita toteutetaan monilla ympäristöä säästävillä teoilla.

Sähkö

Ilosaarirockin kuluttamasta sähköstä yli 90% on vihreää sähköä, joka tuotetaan vesi-, tuuli- ja puuvoimalla eli pelkästään uusiutuvalla energialla.

Sähkön kulutusta mitataan tapahtumassa hyvinkin tarkkaan. Jokaiselta festivaalin toimipisteeltä, ääni- ja valotoimittajalta, yhteistyökumppanilta ja myyntipaikkalaiselta pyydetään tarkat laskelmat sähkölaitteiden kulutuksista ennen festivaalia. Tilanteen mukaan tarpeista tingitään, jotta kuormitusta saadaan pienemmäksi. Sähköä paljon kuluttavat maksavat ylimääräisestä sähköstä. Sähkönkulutusta tarkkaillaan ja mietitään mistä mahdolliset muutokset johtuvat.

Lavojen valaistuksessa olemme siirtymässä vähän kuluttavaan led-tekniikkaan. Metelli-lavan valaistus ja aluevalaisu toimii sillä jo kokonaan.

Vesi

Kertakäyttöiset vesipullot ovat maailman mittakaavassa typerältä tuntuva ympäristöongelma. Festivaalialueelle järjestetään parikymmentä vesipistettä asiakkaiden ja myyntipaikkalaisten käyttöön, joissa omia vesipulloja on mahdollista täyttää ja käsiä pestä. Asiakas saa tuoda alueelle tyhjiä tai avaamattomia limupulloja vesipulloiksi. Vesipisteiden hanat ovat helposti suljettavia, joten turhaa vettä ei valuteta alueelle. Vedenkulutusta ja sen laatua alueella tutkitaan vuosittain.

Hankinnat

Ilosaarirock panostaa eettisyyteen ja ympäristökuormituksen minimoimiseen ostoissaan. Festivaalilla ja Rokkitoimistolla käytetään vain Reilun kaupan kahvia ja teetä.

Ilosaarirockin paidat, hupparit ja muut myyntituotteet on tehty eettisesti ja ekologisesti tuotetusta puuvillasta. Tuotteiden tuotannon hiilijalanjälki pyritään minimoimaan. Rokin somistus tehdään kierrätysmateriaaleista ja samoja materiaaleja käytetään useita vuosia eri kohteissa.

Bändien pukuhuoneiden sisustuksessa käytetään kierrätys- ja lahjoitustavaraa, kuten vanhoista t-paidoista tehtyjä liinoja, kaupunkilaisten lahjoittamia jääkaappeja ja vanhasta koulusta saatuja pöytiä.

Rokin omat kaulanauhat ja rannekkeet on valmistettu PET-muovista tehdystä kankaasta. PET eli polyeteenitereftalaatti on pakkausteollisuuden kestomuovi, josta esimerkiksi kierrätettävät virvoitusjuomapullot valmistetaan.

Ilosaarirockin omilla toimipisteillä suositaan luomu- ja lähiruokaa aina, kun se vain on mahdollista. Hankinnoissa pyritään aina valitsemaan paikallinen tai suomalainen tuote. Rokin ruokahankinnoista 31% oli vuonna 2016 Reilua ja/tai luomua. Lukua pyritään nostamaan vuosittain.

Ilosaarirockin yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet festivaalin ympäristöarvoihin ja -käytänteisiin. Kumppanit ovat innokkaasti mukana kehittämässä ympäristötoimia niin festivaalilla kuin omassa toiminnassaan.

Siivous

Ilosaarirockia pitää siistinä yli 300 siivoojaa kuuden päivän aikana. Festivaali- ja leirintäalueiden lisäksi siivoustiimit iskevät tehokkaasti myös ympärysalueille, jotka ulottuvat yllättävänkin kauas varsinaisilta tapahtumapaikoilta.

Myös yleisö voi osallistua jätemäärän pienentämiseen. "Roskat oikeisiin roskiksiin" on hyvä ohjenuora festivaaliviikonlopun viettoon. Festivaalialueelle ja leirintäalueille ei ole luvallista tuoda selvästi jätteeksi hylättävää suurta tavaraa. Sohvat ja nojatuolit eivät kuulu tapahtuman alueelle, koska äärimmäisen harvoin ne muistetaan ottaa lähtiessä mukaan. Siksi alueille sallitaan vain normaalit leiriytymis- ja festivaalivermeet.

Telttojen ja katosten jättäminen leirintäalueille on kohonnut ongelmaksi Euroopan festivaaleilla ja tämä ikävä tapa on saavuttamassa myös Suomen. Edulliset katokset ja teltat on liian helppo jättää muiden ongelmaksi. Ilosaarirockissa pakatut teltat ja katokset voi jättää maanantaina leirinnän kierrätyspisteelle, ehjille telttoja on lahjoitettu muun muassa partiolaisten käyttöön. Kierrätyspiste toimii koko viikonlopun ja siellä voi pyöräyttää kierrätysonnenpyörää, josta voi voittaa hienoja ylläreitä.

Kierrätys

Ilosaarirock on järjestänyt kierrätysmahdollisuudet energia- ja biojätteelle, metallille, lasille, kartongille ja ongelmajätteille. Pullot ja tölkit kerätään kierrätykseen erillisten pullonkerääjien toimesta.Tupakantumpeille löytyvät myös omat tuhkakuppinsa. Vuonna 2015 kierrätykseen päätyi huimat 83,1% festivaalin jätemäärästä. Tätä lukua pyritään nostamaan tulevana kesänä. Tavoitteet ovat kovat ja siihen vaikutatte kaikki te!

Rokin myyntipaikat ovat mukana talkoissa käyttäen vain biohajoavia astioita ja aterimia. Biojätteeseen eli vihreällä merkittyyn roskikseen voi siis laittaa myyntipisteestä saadut lautaset, ruokailuvälineet, servietit ja ruuantähteet. Anniskelualueen tuopeissa ja tölkeissä on pantit, joten alue pysyy siistimpänä ja astiat tulevat ehjinä takaisin uusiokäyttöön.

Festivaalin cateringista mahdollisesti ylijäämät ruoka-aineet annetaan hyötykäytettäväksi yömajoille ja muille vakiintuneille tahoille. Kuivuneet leivät annetaan hevosten herkuksi.

Kampanjalla "Kertakäyttöisyys on kirosana" pyritään herättämään ihmisten huomio kertakäyttötavaran määrään ja miettimään ostovalintojaan.

Painotuotteet

Ilosaarirockin painotalo Punamusta on saanut Joutsenmerkin ympäristötoimintansa ansiosta. Painotuotteiden paperi on saanut sekin merkintöjä, PEFC-sertifikaatti osoittaa että paperi tulee metsistä, joita hoidetaan kestävästi. Painotuotteiden kuljetus festivaalialueelle ei maailmaa kaada, matkaa painotalolta festivaalialueelle on rapiat neljä kilometriä.

Liikenne

Ilosaarirockin päästöjä ja hiilijalanjälkeä seurataan ja tutkitaan vuosittain. Seurannan perusteella liikenne on suurin päästöjä aiheuttava tekijä ja siihen on myös vaikeinta vaikuttaa. Eräs selkeä parantamisen kohde ja huonon omatunnon lähde on ehdottomasti festivaalin tekijöiden autolla ajaminen, jota vähennetään esimerkiksi tarjoamalla polkupyöriä työntekijöiden käyttöön.

Ylivoimaisesti suurin liikenteen päästöjen aiheuttaja on yleisön saapuminen festivaalialueelle. Ilosaarirock ohjaa ihmisiä sopimaan yhteisiä kimppakyytejä tai käyttämään julkisia kulkuvälineitä. VR:ltä tulee erityisiä Rokkijunia, joiden vuorot palvelevat parhaiten festarikansaa. Juna-asemalta pääsee kätevästi festivaalialueelle ilmaisilla Rokkibusseilla. Ilosaarirockin sivuilta löytyy lähellä kesää myös tietoa bussimatkojen järjestäjistä ja keskustelupalstalta kimppakyydeistä.

Festivaalin parkkialueet ovat maksullisia. Vähintään neljä henkilöä tuovalle kuskille tarjoaa Ilosaarirock Reilun kaupan kaffet. Polkupyörillä saapuville on järjestetty valvottu pyöräparkki.

Palkinnot ja sertifikaatit

A Greener Festival Award

A Greener Festival Award - Outstanding Ilosaarirockille on myönnetty vuosina 2011, 2012 ja 2014 kansainvälinen A Greener Festival Award, joka on merkittävä tunnustus festivaalin ympäristötyöstä. Ilosaarirock on ensimmäinen festivaali Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Vuosina 2012 ja 2014 Ilosaarirock tavoitti sertifikaatin korkeimman tason "Outstanding". Vuosittain haettavassa sertifikaatissa on tiukat kriteerit jotka hakijoiden täytyy täyttää. Palkinto on konkreettinen osoitus tapahtuman panostuksesta ympäristöystävällisyyteen ja vihreisiin arvoihin.

Green'n'Clean

Green'n'Clean Ilosaarirockille on myönnetty myös kansainvälinen Green'n'Clean ‑ympäristösertifikaatti vuonna 2008 - samana vuonna kun se lanseerattiin Suomessa. Ilosaarirockin vihreitä periaatteita ovat vihreän sähkön käyttäminen, kierrätyksen tehostaminen, julkiseen liikenteeseen ja kimppakyyteihin kannustaminen sekä hankinnoissa kestävyyden, reilun kaupan ja paikallisuuden suosiminen.

< takaisin infon etusivulle

Ilosaarirock