Puujalkavitsikilpailussa kruunattiin tämän kesän hulvattomin vitsiniekka

Puujalkavitsikilpailu keräsi Ilosaari-loungen täyteen huumorinnälkäistä yleisöä niin lauantaina kuin sunnuntainakin. Mitkä olivatkaan aseet tiukan taiston voittoon?

Lounge täyttyi puujalkavitsien ystävistä. Kuva: Tomas Aphalo

Jo lauantaina pidetty vitsikilpailun semifinaali keräsi tuvan täyteen. Eturivissä istui yleisön nuorin edustus: seitsemän-, yhdeksän- ja yksitoistavuotiaat festarikonkarit. Nuoresta iästään huolimatta oli festarikokemusta takana jo runsaasti – yksi juonioreista oli Ilosaarirockissa jo viidettä kertaa.

– Te tulette kuulemaan paljon uusia sanoja tänään, varoitteli tapahtumaa juontava koomikko Lasse Oikarinen.

Semifinaaleista muodostui tiukka ja tasaväkinen taisto

Semifinaalin jokaiseen neljään erään oli valittu kahdesta kolmeen kilpailijaa somessa käydyn esikarsinnan kautta. Jokaisen erän päätteeksi kaiken kaikkiaan yhdeksästä kilpailijasta neljä valittiin huutoäänestyksellä lopulliseen finaaliin.

Ensimmäisenä finaaliin pääsi Rokkiin rauhasta ja hiljaisuudesta nauttimaan tullut Laura. Toisen erän myötä finaalipaikka aukesi myös nokkeluuksia laukoneelle Renelle, joka muun muassa kertoi unelmatortun olleen ummetuspotilaan päivän pelastus.

Kahden ensimmäisen erän jälkeen alettiin kaksintaisteluissa nähdä jo todellista nokkapokkaa.

– Tuo naurattaa varmaan jos on persu, äityi semifinaalin kolmannessa erässä kisannut Matti ivailemaan hyvän maun rajoilla seilailleen kilpakumppaninsa Arton vitsejä.

Vaikka Matti useaan otteeseen mainostikin ammattilaisuuttaan vitsien kirjoittamisen saralla, vei tiukka skabailu Arton finaaliin.

Neljäs finaalipaikka ratkesi odottamattomalla tavalla. Kolmesta kilpailijasta kaksi saivat kerta toisensa jälkeen yleisön mylvimään niin kovaa, ettei juontajalla ollut mitään mahdollisuuksia päätellä, kumpi finaalipaikan ansaitsisi. Tilanne sai kuitenkin yllättävän käänteen, kun Albert, toinen suosiota keränneistä kilpailijoista, hamusi mikrofonia Oikarisen kädestä.

– Mä en pääse huomenna, ilmoitti voittoa havitellut mies.

– Lahjoitatko finaalipaikkasi? tiedusteli juontaja hämmentyneenä yleisön ihmetellessä, mistä on kysymys.

– Annetaan vaikka Jussille, tuumi Albert nöyränä saaden sekä vastustajansa että yleisön riehaantumaan.

Finaalissa oli tupa täynnä ja tunnelma katossa

Sunnuntain finaalissa kohtasivat siis Laura, Rene, Arto ja Jussi. Yleisöä oli paikalla vielä edellistäkin päivää enemmän, eikä teltassa juuri vapaata lattiatilaa ollut. Finaalissa järjestettiin kaksi erää, joista tuttuun tapaan huutoäänestyksellä valittiin taistelukaksikko vielä superfinaaliin.

Ensimmäisessä erässä kohtasivat Laura ja Rene. Laura laukoi täyslaidallisen seksiin liittyviä vitsejä, jotka purivat yleisöön hiukan paremmin kuin Renen ruokailuhuumori. Toisessa erässä vastakkain asettuivat Jussi ja Arto, joiden tasaväkinen taisto huipentui Audi-vitseihin. Heistä superfinaaliin selviytyi Jussi.

Superfinaalissa parastaan näyttivät siis Jussi ja Laura. Yleisö oli skabailussa täysillä mukana.

– Mitä eroa on soijalla ja hieromasauvalla? Molemmat toimivat lihan korvikkeena, Laura lohkaisi.

– Mikä on yleisin kysymys sarjahukuttajan jatkoilla? Saako täällä pitkään kellua tai –, Jussi iski takaisin sananmuunnoksella.

Voittajan avioliitossa vitsailu on yhteistä ilonpitoa

Vitsit purivat yleisöön kuin häkä, ja kilpailijat palkittiin huutonaurun ja valtavien aplodien saattelemana. Voittajaa ei saatu selville kolmessa kierroksessa, vaan yleisö janosi vielä neljännen. Lopulta voittajaksi selviytyi huutoäänestyksellä Laura Vikiö, joka paljasti haastattelussa harrastaneensa vitsailua ”avioliiton myötä lisääntyvissä määrin”. Aiemmin hän oli lavalla vitsaillessaan kertonut olleensa aviossa kymmenen vuotta. Vitsailu on hänelle ja aviomiehelleen, finaalissakin kilpailleelle Artolle, yhteinen hauska harrastus ja arjen piristäjä, ei niinkään kilpailun aihe.

– Vitsien keksimisessä olen saanut apua ystäviltäni. Osa on omakeksimiäni, Laura kertoi. Tämä vitsikilpailu oli Lauran ensimmäinen.

– Voittaminen tuntuu aivan tosi hyvältä, hän hymyili toimittajan udellessa fiiliksiä.

Kysyttäessä vinkkejä kesän parhaimman viikonlopun viettoon vastaus tuli nopeasti: tarvitaan iloista mieltä, hyvää seuraa sekä sopivasti ruokaa ja juomaa.

 

Teksti: Noora Koponen ja Anne Tuovinen
Kuva: Tomas Aphalo


« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl