Uudet sähköntuotannon ratkaisut vievät festivaalia vihreämpään suuntaan – ”On tärkeää saada ihmiset ajattelemaan.”

Ilosaarirock pyrkii tukemaan kestävää kehitystä ja vähentämään rokkiviikonlopun ympäristökuormitusta. Tänä vuonna Laululavan kupeessa seisoo paikallisen sähköyhtiön aurinkosähköpuisto, jossa voi ladata puhelimen aurinkosähköllä ja osallistua sähköautokilpailuun.

PKS:n aurinkosähköpuistossa hippulat vinkuivat, kun rokkikansa polki sähköradan autot liikkeelle. Kuva: Henri Huikuri

Sunnuntai-iltapäivällä aurinko esiintyy hetkisen, ja sehän sopii Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n kojun vieraille. Katolle asennetut aurinkopaneelit nimittäin tuottavat virtaa halukkaiden mobiililaitteisiin. Viihteellisempi vetonaula on Rokin nopein polkija -kilpailu, joka niin ikään liittyy sähkön tuottamiseen.

– Mitä lujemmin pyörällä polkee, sitä nopeammin autoradan autot liikkuvat, PKS:n työntekijä Tomi Turunen kertoo.

– Kilpailijoita on ollut mukavasti. Joka päivä paras polkija saa priimakuntoisen pokaalin ja lippiksen. Jos joku tulee kilpailemaan kaverin tai porukan kanssa, olemme palkinneet voittajat t-paidoilla. Niitä on näkynyt väkijoukossa kivasti.

Tomi Turunen on tyytyväinen Ilosaarirockin kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Kuva: Henri Huikuri

Yhteistyö on toiminut

PKS on tehnyt Ilosaarirockin kanssa kestävän kehityksen yhteistyösopimuksen ja Turunen kehaisee yhteistyön sujuneen loistavasti.

–  Tavoite on pienentää festivaalin energiankäytön ympäristövaikutuksia, kehittää yleisön tietoisuutta vastuullisesta energiankäytöstä ja tuottaa keinoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Ilosaaren järjestäjät ovat hoitaneet hommaa erittäin hyvin yhteistyökumppaneiden suuntaan, he ovat aktiivisia ja esittävät mahdollisia ratkaisuja. Hiilijalanjäljen seuranta on vahvaa koko festarin osalta.

Kojun päätarkoituksena on herättää ihmiset ajattelemaan sähkön konkreettista tuottoa.

– Polkupyörällä tuotetun sähkön voisi käyttää puhelimen lataukseen tai juoman ostamiseen. Kaikki tällaiset ratkaisut ovat mahdollisia. Ne eivät ole ehkä jokaisen ihmisen kotiin tulevia ratkaisuja, mutta on tärkeää herättää ihmiset ajattelemaan.

Pitkäjänteisyys on tarpeen

Aurinkosähkö ei Turusen mukaan ole ison mittakaavan ratkaisu.

– Tulevaisuudessa voisimme kuitenkin miettiä, millä muilla tavoilla sähköä voisi tuottaa. Nämä eivät ole vuoden tai kahden ratkaisuja, mutta asiaa voisi tutkia pidemmällä aikavälillä. Ajatukset Ilosaaren järjestäjien kanssa ovat yhtenäisiä, joten asiaa on helppo viedä eteenpäin. Festivaalia ei voi kutsua ympäristöteoksi, mutta täällä kehitettyjen ratkaisujen myötä voidaan auttaa yksilöitä omissa päätöksissään.

Turunen ei vielä tiedä, millä tavoin konseptia voisi viedä muille suomalaisille festareille.

– Monilla festareilla mietitään varmasti samoja kysymyksiä. Yleishyödyllinen ratkaisu hyödyttäisi kaikkia ja sen löytäminen voisi olla tavoitteena tulevaisuudessa.

Turunen on työnteon ohella päässyt itsekin nauttimaan bändeistä.

– Olen nähnyt huikeita esiintymisiä. Kävin eilen illalla kuvaamassa, miten sähkön käyttö näkyy festareilla konkreettisesti, ja sain iltavalossa hienoja otoksia.

Hetkittäin näyttäytynyt aurinko antoi viikonloppuna juhlijoiden laitteisiin virtaa. Kuva: Henri Huikuri

Teksti: Niina Turunen
Kuva: Henri Huikuri


« Etusivulle

«

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl