popkatulogo

Joensuun äänimaisemasävellyskilpailu

Osallistumislomake täällä. Katso myös tapahtuman Facebook-sivu.

11.–13.7.2011
KILPAILUOHJEET

Johdanto

Joensuun äänimaisemasävellyskilpailu 2011 kutsuu säveltäjät ja äänitaiteilijat ympäri maailman säveltämään enintään 15 minuutin pituisia äänimaisemateoksia esitettäväksi Joensuun keskustassa 11.–13.7.2011. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävässä kilpailussa etsitään uusia äänimaisemia, jotka sijoitetaan hetkellisesti osaksi Joensuun kaupungin äänimaailmaa. Teoksissa voidaan hyödyntää sekä konkreettista ääntä että ”keinotekoisia” ääniä uusien äänellisten kokemusten luomiseksi kaupunkitilassa, joka festivaaliviikon aikana muutoinkin on täynnä elämää.

Teokset esitetään kävelykeskustassa sijaitsevan äänentoistojärjestelmän kautta. Äänentoisto on jaettu neljään alueeseen, joten sävellykset voivat olla myös monikanavaisia. Kuka tahansa voi osallistua kilpailuun. Jaettava palkintosumma on yhteensä 3500 euroa.

Kilpailu järjestetään osana vuosittaista Popkatu-kulttuurifestivaalia. (Ks. liite 1, jossa on lisätietoa Popkadusta, Ilosaarirockista ja Joensuun kaupungista). Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomen Akustisen Ekologian Seura sekä Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen oppiaine.

Vuosittainen teema

Tämän vuoden kilpailuteemana on “Muuntuvat paikallisuudet”. Tämän käsitteen kautta kannustamme kilpailijoita pohtimaan, kuinka ääni, taide ja digitaalinen kommunikaatio voivat haastaa, ylittää ja muotoilla maantieteellisiä rajoja (ja hierarkkista keskusta-perfieria-mallia). Odotamme kuulevamme, kuinka globaali tulee osaksi lokaalia, kuinka globaali ja lokaali toimivat yhdessä sekä kuinka äänimaisema voi välittää mukanaan myös paikkakokemuksen siirtäen paikallisuuden tuntuja yli rajojen.

Aikataulu

Kilpailutyöt on toimitettava viimeistään 3.6.2011.

Finalistit julkistetaan viimeistään 27.6.2011.

Finaaliteokset ovat kuunneltavissa internetissä 1.7.2011 alkaen.

Finaaliteoksia esitetään tapahtumapaikalla 11.–13.7.2011.

Kilpailun voittajat julkistetaan 14.7.2011.


Äänentoistojärjestelmä

Finaaliteokset esitetään Joensuun kävelykeskustan alueella. Tämä alue koostuu:

 • 320 metriä pitkästä kävelykadusta, jonka kaiuttimet jaetaan korttelijaon mukaisesti kolmeen osioon (näihin viitataan käsitteillä LEFT, CENTER ja RIGHT)

 • 100 x 24 m kokoisesta Keskuskujan alueesta, joka sijoittuu kohtisuoraan kävelykadun keskipistettä (ja toria) vasten (tähän viitataan käsitteellä REAR)

Kaiutinalueiden sijoittuminen kaupunkitilaan ilmenee oheisesta kartasta: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=213481091930128804690.00049eee7d6b69a98fd7f

Äänentoisto toteutetaan kävelykeskustaan pysyvästi asennetun ulkoäänentoistojärjestelmän kautta, joka on 70 voltin keskusradiotyyppinen järjestelmä TOA-merkkisillä torvikaiuttimilla. Kaiuttimet (joita on yhteensä yli 100) on asennettu tasaisin välimatkoin sijaitseviin valaistustolppiin.

Kilpailuteosten formaatti

Kilpailuun voi toimittaa joko monoteoksen, stereoteoksen tai monikanavateoksen. Monoteoksissa sama äänisignaali toistetaan kaikilla kaiutinalueilla. Stereoteoksissa CENTER- ja REAR-kaiutinalueet toistavat 50/50-miksausta sävellyksen vasemmasta ja oikeasta ääniraidasta. Monikanavateoksissa jokaista kaiutinaluetta kohti toimitetaan oma ääniraitansa.

Kilpailuteokset toimitetaan digitaalisina audiotiedostoina seuraavassa muodossa:

 • Tiedostomuoto: WAV tai AIFF (pakkaamaton)

 • Näytteenottotaajuus: 44100 Hz

 • Näytteen koko: 16 tai 24 bittiä

 • Teoksen pituus: enintään 15 minuuttia

Toimitettavien tiedostojen nimeäminen tapahtuu seuraavasti:

 • Monosävellykset: lähetä äänitiedosto nimellä ”mono” (eli mono.wav tai mono.aiff)

 • Stereosävellykset: lähetä äänitiedosto nimellä ”stereo”

 • Monikanavasävellykset: lähetä jokainen kanava omana äänitiedostonaan nimillä ”left”, ”right”, ”center” ja ”rear”. Toimita lisäksi esikarsintaa varten stereomiksaus nimellä ”mixdown”.

Kilpailuun hakeminen

Jokainen osallistuja voi osallistua ainoastaan yhdellä teoksella. Kilpailuun osallistumiseen edellytetään:

Äänitiedostot voidaan toimittaa kahdella tapaa:

 • Postitse: lähetä data-CD tai -DVD osoitteeseen Joensuun äänimaisemasävellyskilpailu, c/o Juhana Venäläinen, Laatokankatu 17, 80200 Joensuu

 • Sähköisesti: pakkaa kaikki äänitiedostot zip-pakettiin (esim. JSCC-FirstnameLastname.zip), sijoita se nopealle ja luotettavalle palvelimelle ja toimita latauslinkki osallistumislomakkeen yhteydessä

Kaikki kilpailumateriaalit on toimitettava järjestäjille annettuun aikatauluun mennessä (viimeistään 3.6.2011). Lähetyspäivän postileima ei riitä postitse toimitetuissa lähetyksissä. Epävarmoissa tilanteissa suositamme kilpailuteosten sähköistä toimittamista.

Kilpailuteosten valintaprosessi

Kilpailuteoksia arvioidaan kahdessa vaiheessa. Esikarsintakierroksella esikarsintaraati käy läpi kaikki teokset ja tekee esityksen finalisteista finaaliraadille. Teokset arvioidaan tässä vaiheessa anonyymisti. Finaaliraati vahvistaa yhteensä yhdeksän finalistin valinnan. Finaaliteosten julkistamisen yhteydessä julkaistaan myös niiden tekijä- ja teosesittelyt.

Finaalissa teoksia arvioi finaaliraati. Arviointi perustuu sekä nauhoitteisiin että niiden esitykseen kaupunkitilassa. Koska kilpailu on tarkoitettu nimenomaan paikkasidonnaisille teoksille, suurempi painoarvo annetaan kuuntelukokemukselle paikan päällä.

Yleisöäänestys tapahtuu sekä sähköisesti että paikan päällä. Sähköistä äänestystä varten finaaliteokset asetetaan kuunneltaviksi kilpailuaikana myös internetissä.

Esikarsintaraati

Esikarsintaraatiin kuuluvat:

 • Sanna Kurki-Suonio (pj), musiikin koulutuksen yliopettaja, Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu; Popkadu-yhdistyksen puheenjohtaja

 • Juhana Venäläinen, kilpailukoordinaattori; taiteensosiologian alan tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 • Noora Vikman, äänimaisematutkija, Itä-Suomen yliopisto

Finaaliraati

Palkinnot

Ensimmäinen palkinto: 1500 €

Toinen palkinto: 1000 €

Kolmas palkinto: 500 €

Yleisöpalkinto: 500 €

Kilpailupalkinnot rahoittaa Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto.

Lisätietoja

Lisätietoja kilpailujärjestelyistä saa kilpailukoordinaattorilta:

Juhana Venäläinen, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen

tel. +358503594450.

Vastuuvapaus

Tässä esitettyjen määräysten ja ohjeiden yksityiskohdat voivat muuttua. Finaaliraati varaa oikeuden jakaa palkintosumman yllä esitetystä poikkeavalla tavalla.

Liite 1: Popkatu, Ilosaarirock ja Joensuu

Popkatu on Joensuun kaupunkikeskustassa ensi kesänä 11. kertaa järjestettävä kaupunkifestivaali. Ilosaarirock-viikon ilmaisohjelmana aloittaneesta tapahtumasta on kasvanut moni-ilmeinen kulttuuritapahtuma, jonka ydin on eri ikäryhmät huomioiva, monipuolinen, taiteellisesti kunnianhimoinen ja yleisölle pääsymaksuton ohjelma. Laajuudeltaan Popkatu on kasvanut festivaalimittoihin: kuusi päivää musiikkia, teatteria, sirkustaidetta ja tanssia, noin 90 esiintyjää ja lähes 10 000 hengen yleisö. Popkatu on kehittynyt maakunnallista ja valtakunnallista painoarvoa sisältäväksi tapahtumaksi, jonka takana on vapaaehtoistyöhön perustuva organisaatio, jolla on intoa, taitoa, taidekentän tuntemusta ja laajat yhteistyöverkostot.

Joensuun äänimaisemasävellyskilpailu 2011 järjestetään samalla viikolla kuin Ilosaarirock, juuri ennen festivaalin alkua. 41. kertaa järjestettävä Ilosaarirock on kiistatta yksi Suomen rockfestivaalikesän päätapahtumista. Festivaalin 21 000 lippua on myyty loppuun jo ennakkoon lähes jokaisena kuluneena vuonna. Ilosaarirock on korkealle arvostettu festivaali myös konserttijärjestäjien keskuudessa. Ks. www.ilosaarirock.fi.

Joensuu on Pohjois-Karjalan eloisa pääkaupunki lähellä Venäjän rajaa, noin 400 kilometriä Helsingistä koilliseen. Noin 73 000 asukkaan kaupungin tekee eloisaksi etenkin sen suhteellisen nuori ikäjakauma: asukkaista lähes 20 000 on opiskelijoita tai koululaisia. Lisätietoja: www.jns.fi.

Joensuulla on kasvava painoarvo myös äänimaisemataiteen ja -tutkimuksen alalla. Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella on useita äänimaisemiin liittyviä projekteja, muun muassa professori Helmi Järviluoma-Mäkelän johtama ”Soundscapes and Cultural Sustainability”. Kesäkuussa 2010 yliopisto isännöi Kolilla kansainvälisen äänimaisematutkimuksen konferenssin World Forum for Acoustic Ecology. Joensuussa järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä monialaisia tiedettä ja taidetta yhdistäviä kulttuuritapahtumia kuten visuaalisen antropologian festivaali Viscult sekä musiikkidokumenttielokuvafestivaali Rokumentti.

Liite 2: Kuva äänentoistojärjestelmästä

Lisää Kuvia saatavilla osoitteessa http://www.kaupunkiyhdistys.jns.fi/galleria/index.php.