Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English


 

 

SARJAKUVALLA ROCKIN SYVIMPÄÄN OLEMUKSEEN

Älppäri on vuonna 1996 perustetun Joensuun sarjakuvaseuran viides antologia- albumi. Kolmannen kerran seuran julkaisun sarjakuvia yhdistää yhteinen teema, joka on tällä kertaa Suomirock. Älppäri täydentää siten Joensuun sarjakuvaseuran kareliaanitrilogian, jonka aloittivat Kalevala-aiheinen Sariola (1999) ja Pohjois-Karjalan henkistä tilaa kartoittanut Karelikummaa (2001).

Enemmän kuin rokkia

Albumissa on mukana 21 tekijää ja 25 sarjakuvaa, joita kaikkia yhdistävänä teemana on siis suomalainen rock-musiikki. Osaa tekijöistä on innoittanut uuden ja tuoreen näkökulman tuominen johonkin Suomirockin klassikkolevyyn tai - kappaleeseen. Osa sarjakuvista peilaa musiikkiin liittyviä ilmiöitä ja kokemuksia. Albumista käy ilmi, että laulun ja soiton maassa rock ei ole rajaton riemu vaan odotusta, pelkoa, toivoa, päättämättömyyttä ja kirjasto. Siellä tyyli on köyhän perusoikeus, josta livetään kun siltä tuntuu.

Esipuheen albumiin on kirjoittanut Jarkko Martikainen. Vaikka mies rockmusiikin saralta parhaiten tunnetaankin, hän on myös oikea ihminen kertomaan, ettei sarjakuvan ja rockin yhteys välttämättä kovin kaukaa haettua ole. Kahden taiteenlajin yhtymäkohtia jäljittää artikkelissaan ansiokkaasti myös Timo Ronkainen, joka on samalla yksi albumissa mukana olevista sarjakuvan tekijöistä. Sarjakuvien ystäville tuttuihin tekijöihin lukeutuvat myös Ville Pirinen, Pauli Kallio ja Tomi Riionheimo - jälkimmäinen tällä kertaa tosin Eläkeläiset -yhteyksistään tuttuna Pekka Jokisena. Joensuun sarjakuvaseura ylpeänä esittelee luottonimien ohella myös joukon ensikertalaisia.

Älppärin sarjakuvissa poraudutaan urakalla mm. CMX:n, Popedan ja Kauko Röyhkän tuotantoon. Osattomiksi eivät jää myöskään perinteet eivätkä viimeisimmät trendit. Lavan takaa kirjasto on neliö ja Kaukon kasvattina pelko iskee!

Ainutlaatuisesti ajan hermolla

Kaksi vuotta sitten alkunsa saanut projekti on sopivasti ajan hermolla. Toukokuussa järjestettyjen Kemin pohjoismaisten sarjakuvafestivaalien teemana oli sarjakuva ja musiikki. Festivaaleilla oli esillä laaja, kansainvälinen Sarjakuva & musiikki -näyttely ja päivillä palkittiin myös samanaiheisen sävellys- ja sanoituskilpailun voittajat. Suomen sarjakuvaseuran tuoreen Sarjainfo-lehden teemana on - kuinkas muuten - sarjakuva ja musiikki.

Sarjakuvalla ja rockilla on siis todistetusti ja tunnustetusti riittämiin yhtymäkohtia ja sarjakuva ja rockkulttuuri voidaan nähdä toisiinsa kietoutuneina sukulaisilmiöinä. Suomirokin syvimpään olemukseen tunkeutuvat sarjakuva-antologiat ovat kuitenkin olleet luvattoman vähissä. Älppäri paikkaa sopivasti tätä aukkoa.

Älppäri julkaistaan kesän 2004 Ilosaarirockin yhteydessä ja se on samalla Ilosaarirockin virallinen festarijulkaisu. Kräsh! Boom!! Bäng!!!

Lisätiedot:

Kimmo Niiranen (kimmo.niiranen@pohjois-karjala.fi)
Jokke Saharinen (jokke.saharinen@ncp.fi)

________________________________________

Älppäri suoraan Joensuun sarjakuvaseuralta
Hinta: 13 € (sis. postikulut; 300 ensimmäisen kappaleen mukana bonuksena cd-rom Poltetut sivut)
Tilausosoite: Jokke Saharinen, Kirkkokatu 35b B 17, 80100 Joensuu  takaisin