Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English


 

 

LEHDISTÖTIEDOTE 26.11.2004

ILOSAARIROCK JA KIHAUS YHTEISTYÖHÖN

Maakunnallista vuorovetoa

Joensuun Popmuusikot ry on päättänyt lähteä tukemaan yhteistyön kautta talousvaikeuksissa olevaa Rääkkylän Kihausta. Kun Popmuusikot maksaa Kihauksen veloista 40 000 euroa, esittää Rääkkylän kunnanhallitus valtuustolle, että kunta antaa anteeksi loput tapahtumalle kiertyneestä velasta. Velan kokonaissumma on noin 116 000 euroa. Käytännössä tämä yhteistyökuvio takaa sen, että ensi kesänä 15 vuotta täyttävä Kihaus pääsee jatkamaan toimintaansa taloudellisesti puhtaalta pöydältä.

Joensuun Popmuusikoiden puheenjohtaja Markku Pyykkönen kertoo kuinka ajatus Kihauksen tukemisesta sai alkunsa Ilosaarirockin omista vaikeista vaiheista:
- Olemme itsekin olleet hyvin samankaltaisessa taloudellisessa ahdingossa aikanaan ja tiedämme hyvin kuinka velkaantuminen syö edellytyksiä toiminnalta ja motivaatiolta. Talkootyöhön ja vapaaehtoisten intoon perustuvia tapahtumia on pidemmällä aikavälillä lähes mahdotonta hoitaa liian tiukan talouden puristuksessa. Uskomme, että tämän kädenojennuksen jälkeen Rääkkylästä ja kansanmusiikkipiireistä laajemminkin löytyy taas aivan uutta intoa kehittää Kihausta, kertoo Pyykkönen.

Rääkkylän kunnanjohtaja Markku Lappalainen on myös tyytyväinen asian saamaan käänteeseen:
- Tukea tälle ratkaisulle varmasti löytyy laajasti, sillä Kihaus on kuitenkin niin olennainen osa Rääkkylää. Tämä yhteistyökuvio takaa tapahtuman jatkumisen ja kehittymisen. On hienoa, että olemme yhteistyössä löytäneet kaikille mielekkään tavan ratkaista hankala taloustilanne, kuvaa kunnanjohtaja Lappalainen tuntoja kunnan puolella.

Mukana neuvotteluissa oli myös Joensuun kaupungin entinen kulttuurijohtaja Pirkko Kylänpää, Kihausta järjestävän Rääkkylän Kansanmusiikkiyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja:
- Olin aikoinaan mukana tekemässä ratkaisuja, jossa Ilosaarirockille annettiin tukea taloudellisissa vaikeuksissa. Tässä tilanteessa voi olla silloisiin ratkaisuihin enemmän kuin tyytyväinen. Kun pääsemme nyt Kihauksen kanssa lähtemään puhtaalta pöydältä, on helppo uskoa tapahtuman tulevaisuuteen. Kihauksen tulevasta ohjelmasta annetaan ennakkotietoa lähiaikoina, lupaa Kylänpää. Ensi kesänä Kihaus juhlii 15 vuoden taivaltaan 7.-10.7.2005 teemalla Juurihoitoa Rääkkylästä.

Neuvotteluja yhteistyösopimuksesta käytiin Pohjois-Karjalan liiton ja maakuntajohtaja Pentti Hyttisen välittäminä:
- On hienoa nähdä, miten tällaisia hieman yllättäviäkin yhteiskuvioita syntyy maakunnan sisällä. Tässä tarvittiin sekä Joensuun Popmuusikkojen kykyä maksaa että Rääkkylän kunnan halua tulla vastaan velan loppusummassa anteeksiantamisessa. Nimenomaan tällaisesta yhteistyöstä rakentuu eläväinen ja menestyvä maakunta, toteaa maakuntajohtaja Pentti Hyttinen.

Joensuun Popmuusikoille päätös lähteä tukemaan näin merkittävällä summalla Kihausta vaati pitkää ja huolellista perehtymistä asiaan:
- Tässä on ainakin meille hyvin suuret rahat kyseessä ja selvitimme huolellisesti, että päätöksellä ei olisi vaikutusta muuhun yhdistystoimintaamme tai Ilosaarirockiin. Tähän käytetty raha on vuosien mittaan kiertynyttä ylijäämää, jota yleishyödyllisenä yhdistyksenä käytämme sääntöjemme mukaiseen toimintaan eli paikallisen populäärikulttuurin tukemiseen. Ei tällä maakunnalla ole varaa menettää enää yhtään kulttuuritapahtumaa. Eikä tässä ole kyse vain siitä, että me annamme, vaan kuvio toimii varmasti toisinkin päin. Kummaltakin löytyy osaamista, yhteyksiä ja opittavaa. Uskomme, että tästä lähtee pikkuhiljaa käyntiin laajempikin yhteistyö, jossa maakunnan kulttuuritapahtumat etsivät mielekkäitä yhteisiä toimintamuotoja, hahmottelee Pyykkönen.

Lisätietoja:

Joensuun Popmuusikot ry
Markku Pyykkönen
050 354 9068
markku.pyykkonen@ilosaarirock.fi
www.ilosaarirock.fi/popmuusikot

Rääkkylän Kansanmusiikkiyhdistys ry
Riitta Närhi
Toiminnanjohtaja
0400 570 562
riitta.narhi@kihaus.fi
www.kihaus.fi

Rääkkylän kunta
Kunnanjohtaja
Markku Lappalainen
0500 280084
markku.lappalainen@raakkyla.fi

Pohjois-Karjalan Liitto
Maakuntajohtaja
Pentti Hyttinen
040 546 5227
pentti.hyttinen@pohjois-karjala.fi