Kansantaiteilija Jaakko Tepon DVD julkaistaan Ilosaarirockissa

Suomalaisen estradi-, puhe- ja trubaduurikomiikan sekä murresatiirien komeetan Jaakko Tepon esiintymiset on vihdoin saatettu DVD:lle. Tämä Onnen kerjäläiset -niminen DVD tallenne sisältää Jaakko Tepon esiintymisiä eri TV ohjelmista maaseutu baarien kautta aina rakentaja messuihin. Kappaleet kuten Hilma ja Onni, Pilkillä, Pamela sekä Jälkitauti saavat siis vihdoin arvoisensa julkaisun. Samoin lukuisat tarinat Pörsänmäen tapahtumista ja sen asukeista tuottavat takuuvarmat naurut kaikille kansanosille. Vaikka Jaakon kappaleissa mennään jatkuvasti huumori edellä, sisältävät ne myös kuvia pienen ihmisen elämästä arkisella maaseudulla sekä palasen yhteiskunnallista sanomaa. Esityksissä tartutaan rohkeasti kiinni muun muassa työttömyyteen ja eriarvoisuuteen, ilmiöihin jotka ovat ajankohtaisia mitä suuremmin vielä tänäkin päivänä.

Onnen kerjaläiset DVD:lle on kerätty materiaalia myös kansan parista sekä Jaakon omista kotiarkistoista joka takaa DVD:n kansanomaisen tunnelman. Mukana on myös Jaakon kappaleita esittävän Sössölandian kultakurkut (Ismo ja Ilkka Alanko sekä Cyde Hyttinen) yhtyeen keikkataltiointi sekä tiedot Jaakon kaikista levytyksistä.

Onnen kerjäläiset DVD ennakkojulkaistaan Joensuun Ilosaarirockissa päälavalla sunnuntaina 16.7. noin klo 13.45, joskin sitä on saatavilla juhlien ajan festivaalin Infopisteestä julkaisuhintaan 20 €/kpl.

Teokseen voi tutustua osoitteessa www.jaakkoteppo.fi

JAAKKO TEPPO

Jaakko Teppo ei koskaan ennättänyt siirtyä koulutustaan vastaaviin puualan insinöörin töihin, vaan sanavalmiin satiirikon tie vei jo nuorena keikkarintamille. Ensin esiintymismatkat suuntautuivat Savon ja Karjalan lähiseuduille, mutta kansan muuttaessa työn perässä rintamaille, erityisesti pääkaupunkiseudulle, myös Jaskan työmatkat suuntautuivat sinne minne kuulijatkin kotinsa pystyttivät. Kiihkeimpinä kiertuekausina lähes pääasiallisena kotina toimi asuntoauto jolla pääsi vaivattomasti aina seuraavalle esiintymispaikalle, kotona Joensuussa tuli piipahdettua jos esiintymisten väliin jäi pari luppopäivää.

Jaakko Teppoa on on luonnehdittu suomalaisen estradi-, puhe- ja trubaduurikomiikan sekä murresatiirien komeetaksi. Kuplettilauluperinteen jatkajana ja kehittäjänä 1980 ja -90 -luvuilla. Jaska sanoitti ja sävelsi uusia ralleja eli kuplettilauluja, joita on taltioitu kuudelle CD -levylle sekä Joensuun Ilosaarirockissa ennakkoon julkaistavalle Onnen kerjäläiset DVD:lle. Voitettuaan vuosina 1978 ja 1979 kahdesti kuplettilaulun Suomen mestaruudet Jaskalla käynnistyi sellainen ralli, että kiertuekollegojakin hirvitti. Uusia satiirisia laulelmia Jaakko Teppo sanoitti ja sävelsi esiintymistensä ohessa,väliin auton ratissa ja erityisesti huoltoasemien pihoilla ja parkkipaikoilla taukohetkiä pitäessään. Lisäksi Jaska toimi taukoaikoina radio- ja lehtipakinoitsijana.

Monipuolinen ura murrekoomikkona – Ruikonperän multakurkkuna – kuitenkin katkesi 90-luvun puolella vakavaan sairauteen. Halvaus hiljensi tahtia ja vei parhaissa voimissaan olleen miehen sairaseläkkeelle. Jaakko Teppo sai joitakin vuosia sitten valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen – puolikkaan työeläkkeensä täydennykseksi.

Jaakko Teppo toi uransa aikana suomalaiseen viihdekulttuuriin monia omaperäisiä aineksia. Hänen karhean satiiriset melodiansa tarttuvat korviin edelleen baarien ja huoltoasemien sekä autoradioitten välityksellä.

Jaakko Teppo ennen ja nyt
Jaakko Teppo, ennen ja nyt.


SÖSSÖLANDIAN KULTAKURKUT

Sössölandian kultakurkut -yhtye aloitti jatkuvasti nousujohtoisen uransa joskus -90 luvun alussa lauleskellen omaksi huvikseen Jaakko Tepon kappaleita. Varsinkin kappaleet Pilkillä, Hilma ja Onni sekä Rakkaus ja metsärahat tekivät suuren vaikutuksen yhtyeeseen niiden ihmisläheisen ja jopa kantaa ottavan sanomansa vuoksi. Myös Jaakon murrepitoinen huumorikolahti yhtyeen jäseniin kuin metrin halko. Toiseksi Sössäreiden esikuvaksi nousi edesmennyt Gösta Sundqvist ja syytkin ovat samat kuin Jaakko Tepon kohdalla, huumori, ihminen ja hienot kappaleet.

Sössölandian kultakurkut esiintyvät harvaseltaan. Suurimmat konsertit vuosien saatossa ovat olleet kaksi konserttia pääkaupunkiseudulla sekä 90-luvun puolivälin tietämillä Ilosaarirockissa ohjelmiston keskittyen Göstä Sundqvistin tuotantoon. Jaakko Teppon tuotantoa yhtye on esittänyt vuosien varrella eri festivaaleilla, ravintoloissa sekä lähinnä ystäväpiirinsä juhlissa. Tutuksi on tulleet esiintymiset myös metroissa sekä katumuusikkoina.

Vaikka kysyntä eri tilaisuuksiin on vuosien varrella ollut kohtuullisen suuri, haluavat Sössörit toimia lähinnä vain harrastusmielellä niin että itse pääasia hauskan pitäminen ja yhdessä oleminen on koko jutun juoni. Yhtyeen jäsenet toimivat kukin omilla tahoillaan musiikin parissa, joten kaikkein tärkeintä Sössäreille on säilyttää Jaakko Tepon ja Gösta Sundqvistin tulkitseminen harrastuksena ja henkireikänä hyvän musiikin parissa.

Se miksi Sössärit ovat mukana Jaakko Tepon DVD:llä on yhtyeen kunnianosoitus Jaakon elämäntyötä kohtaan. Samalla yhtye haluaa tehdä tunnetuksi Jaakko Tepon kappaleita myös niille jotka eivät vielä ole kokeneet herätystä tämän Ruikonperän multakurkun taiteeseen ja maailmaan. Sössölandian kultakurkut yhtyeessä esiintyvät Ismo ja Ilkka Alanko sekä Cyde Hyttinen.

Sössölandian kultakurkut
Sössölandian kultakurkut.

 

< takaisin

Jaakko Teppo - Onnen kerjäläiset