Progesudet Virosta viihtyvät Suomessa

MetsatöllKun yhdistetään neljä koko ikänsä Slayeria ja Iron Maidenia kuunnellutta virolaista muusikkoa ja kiinnostus kansanperinteeseen, saadaan aikaan Metsatöll. Viime vuosituhannen lopulla perustettu yhtye kuvailee musiikkiaan mutkattomasti veriseksi soittimilla tehdyksi heviksi.

- Opetan kansanlaulua ja olemme kaikki henkeen ja vereen hevimiehiä, joten kansanmusiikkivaikutteet tulivat luonnostaan. Musiikkimme tulee suoraan sielusta, muun muassa säkkipilliä ja kitaraa bändissä soittava Lauri kertoo.

Metsatöllin musiikkia on verrattu paljon Stoneen ja ymmärrettävästi soitossa on kuultavissa myös vivahteita Slayerin ja muiden thrash-nimien suunnalta. Rumpali Atso kuitenkin korostaa, että musiikki on ehdottomasti omaa.

- Jos hyvänkin kuuloinen riffi on jo jossain käytetty, niin emme me sitä voi käyttää. Pyrimme olemaan rehellisiä itsellemme.

Basso nousee voimakkaasti esiin bändin äänimaailmassa. Se onkin laulaja Markuksen mukaan nimenomaan heille ominainen juttu. Monet biiseistä on sävelletty bassolla.

Ehdoton ei politiikalle

Toinen Metsätöllille ominainen juttu on musta ja hiukan pervo huumori lavaspiikeissä. Keikan aikana Markus pitää tapanaan tiedustella yleisössä olevien naisten kiimaisuutta. Siitä sitten mennäänkin hiukan alatyylisempään suuntaan. Suomalaisiin huumori kuulemma uppoaa erittäin hyvin.

- Kun tulemme seuraavan kerran Suomeen, teetämme t-paidat, joissa lukee: Tarvitaan säälip****a, mutta ensin roudataan, miehet laukaisevat.

Illan keikan Metelliklubilla bändi veti vaihtomiehen kanssa. Basisti Kuriraivo sai tyttären pari tuntia ennen keikka, eikä päässyt paikalle. Tilalla oli virolaisesta pop-orkesterista varastettu soittaja, jota bändi oli jostain syystä päättänyt alkaa kutsua nimellä Vartalo.

Virossa bändi on kuulemma saanut erinomaisen vastaanoton. Keikoilla on nähty jopa 70-vuotiaita naisia. Bändin viimeisin levy, Iivakivi on myynyt ennätyksellisen hyvin virolaisen hevibändin julkaisuksi. Menestyksen siivittämänä bändi onkin kierrellyt ympäri Eurooppaa ja hevikansa on arvostanut. Kielikään ei ole ongelma, sillä kansanmusiikkiheviä vain kuuluu laulaa alkuperäiskielellä.

Politiikan ja musiikin sekoittamiseen Metsatöll sanoo ehdottomasti ei. Erinäiset virolaiset puolueet ovat pyytäneet bändiä mukaan kampanjoihinsa, mutta bändi ei ole horjunut päätöksessään.

- Mielipiteemme ovat omiamme, Metsatöll keskittyy tekemään musiikkia, joka on politiikan yläpuolella, Lauri tokaisee.

Suomessa Metsätöll on keikkaillut miesten arvion mukaan kymmenestä viiteentoista kertaa. Esimerkiksi 51koodia-muusikot Olli-Matti Wahlström ja Petri Varis muistelevat lämmöllä yhteistä keikkaa Virgin Oilissa jokin aika sitten.

- Hienoja miehiä ja todella kova bändi, Olli-Matti analysoi.

Viron metalliskene on vielä pieni, mutta se on vireä ja vahvassa nousussa. Atson mukaan Viron heviskenen muodostaa 5000 ihmistä - ne, jotka olivat Slayerin keikalla. Hyviä hevibändejä hän laskee Virossa olevan parikymmentä. Hän soittaa itse useimmissa niistä.

Nykyään raskasta musiikkia ei Virossakaan tuomita, kuten ennen. Miliisi ei enää leikkaa hiuksia väkisin tai takavarikoi ja tuhoa hevilevyjä. Neuvostoaikoja miehet kuvailevat opettavaiseksi ajaksi.

- Oppi selviytymään monenlaisista tilanteista.

Teksti ja kuva: Pasi Huttunen