Common

 

Common (USA)

Tämän kesän epävirallinen toiveidentäyttäjä tulee tässä. Commonin visiitistä on totisesti haaveiltu ja huokailtu, ääneen ja hiljaa.

Tämä chicagolaislähtöinen räppäri kastettiin vuonna 1972 nimellä Lonnie Rashid Lynn Jr., ja 36 vuotta myöhemmin takana on seitsemän täyspitkää levyä sekä pitkä mutta varma nousukiito. Common on siinä mielessä poikkeuksellinen artisti, että suurista tunnustuksista huolimatta kuulijakunnan tukeva hyväksyntä on säilynyt – ja miksipä ei, koska sanomasta taikka tyylipuhtaasta tuotannosta Common ei ole tinkinyt. Tänä vuonna herra on viihtynyt valkokankailla American Gangster -leffassa ja saanut viimein myös Grammy-pystin, jollaiselle oli jo useana vuonna ehdolla. Voitokkaalla Southside-biisillä vierailee myös muuan Kanye West. Niinpä, jälkeenpäin Commonin debyyttilevyn vaatimaton nimi hykerryttää: vuonna 1992 tilanne oli Can I Borrow a Dollar?

Common kannustaa kuulijaa väsymättä ajattelemaan ja tiedostaviin valintoihin. "Think Before You Eat", kehottaa eläinoikeuksia puolustava Common mättäessämme pahvilautasilta festarimössöä sisuskaluihimme. "Knowing Is Beautiful", toteaa hän puolestaan sukupuolitautiriskeihin viitaten, eli järki päässä festarihumunkin keskellä. Hauskaa toki pidetään, mutta tietoisuus tiukasti tallella. Näiden pintapuolisten esimerkkien lisäksi Commonin teesit ovat vähintäänkin punnitsemisen arvoisia. Uhraa joskus hetki niihin perehtymiseen. Ja tunti rokkiviikonlopusta tälle keikalle.


www.common-music.com
myspace.com/common


< takaisin