Cult of Luna

 

Cult of Luna (SWE)

Merenkurkun rannoilla tekee ilmeisesti mieli peitota meren pauhu särökitaran alle. Jokin selitys Uumajan räimetarjonnalle on oltava, samasta kaupungista tulee nimittäin edesmenneen hardcorelegenda Refusedin ja sekometallipioneeri Meshuggahin ohella Cult of Luna. Tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävä bändi on tunnettu kärsivällisestä ja maalailevasta metallistaan, jonka tyyliä on tituleerattu ties minkälaisilla doom- ja post-suuntaisilla termeillä. Tähän mennessä bändi on tehnyt neljä täyspitkää levyä, viimeisimpänä vuoden 2006 kiitelty ja palkittu Somewhere Along the Highway. Uudenkin materiaalin työstäminen on hyvässä vauhdissa.

Cult of Luna on poiminut ideoita sieltä sun täältä, aina progesta saakka, vaikka bändin soittajien juuret ovat hardcorepunkissa. Bändi on kiertänyt The Dillinger Escape Planin ja jopa The Berzerkerin kaltaisten nopeushirmujen kanssa, ja kärsimättömien metallipäiden huutelua nopeampien tempojen toivossa on saatu kuunnella. Tällaisissa tilanteissa Cult of Luna on nokittanut jarruttamalla entistäkin hypnoottisemmalle tasolle: ei aina tarvitse säntäillä. Parempi antaa musiikin syleillä ja vastata tarjottuun kokemukseen: tämän bändin esiintymisen aistii myös fyysisesti.

Kolmen kitaran voimalla saadaan särömatolle taatusti paksuutta, mutta kaiken kaaoksen keskeltä löytää runsaasti herkkyyttä ja hienovaraista soittoa. Pakahtuvasti huutava Klaus Rydberg osaa pelkistää äänensä instrumentiksi muiden joukkoon. Seitsenhenkinen Cult of Luna pitää kuulijoidensa tarkkaavaisuuden korkeana paitsi kätkemällä musiikkinsa sekaan karvaansuloisia korvakarkkeja, myös viittauksilla yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja tapahtumiin. Pohdittavaksi annetaan henkilökohtaisia ja yhteisöllisiä kysymyksiä, mutta tyrkyttämättä ja saarnaamatta. Löytyypä yhtyeen repertuaarista myös sävellys nimeltä Finland, jonka rankan ja hellän vuoropuhelun ajatuksia voi tykönään pohtia. Ja pitäähän sellainen biisi livenäkin kokea!


www.cultofluna.com
myspace.com/cultofluna


< takaisin