Joe Bataan

 

Joe Bataan (USA)

Harlemin espanjalaisosasta kotoisin oleva Joe Bataan on latinosoulin perusteellisimpia ruumiillistumia. Vuonna 1942 syntynyt afrofilippiiniläinen pianisti, laulaja ja tuottaja on ollut valamassa perustuksia kokonaiselle tyylisuuntaukselle. Brasilian ja Kuuban sävelperinteet ovat kohdanneet amerikkalaisen funkin sekä jazzin ensimmäisiä kertoja Joe Bataanin levytyksillä.

60- ja 70-lukujen saatossa Bataan sävelsi ja levytti hittejä toisensa perään. Gypsy Woman, rap-musiikin muotoa ennakoinut Rap-O Clap-O, latinonäkemys Gil Scott-Heronin klassikosta The Bottle, josta tuli ensimmäisiä suuria diskohittejä... näitä riittää. Kepeys, tarttuvuus, vuolaat sovitukset ja totaalinen rytmi ovat määritteitä, jotka tavataan lukea Bataanin tavaramerkeiksi.

Joe Bataan on katsellut newyorkilaista arkitodellisuutta tiukasti katutasosta, ja ehtinyt todistaa monta yhteiskunnallista ja musiikillista murroskautta. Menneisyydestä löytyy myös vankilavuosia, joilla oli käänteentekevä vaikutus nuoren Bataanin elämässä ja päätöksessä keskittyä musiikkiin. 1980-lukua lähestyessä intensiivisen hittikausi alkoi olla ohi, jolloin Bataan teki katoamistempun. Pariinkymmeneen vuoteen hän ei julkaissut musiikkia tai kertonut liikkeistään, mutta tuon ajan mies omistikin nuorisorikollisten parissa työskentelemiselle.

Lopulta vuonna 1995 Bataan teki paluun lavoille, ja kymmenen vuotta myöhemmin hän julkaisi uuden albumin. Bataan vieraili myös Suomessa vuoden 2006 Funky Elephant -festivaaleilla, ja todistajalausuntojen mukaan tuore materiaali kesti vertailua 70-luvun klassikoihin.

Tämän maestron noustessa lavalle lienee turvallista jättää tilanne hänen haltuunsa. Eiköhän Bataan tiedä jo aika monta jippoa, joilla ihmiset laitetaan liikkeelle.


www.joebataan.net
myspace.com/joebataan


< takaisin