Mogwai

 

Mogwai (UK)

Mogwaihin on perinteisesti kytketty määritelmä post rock, jonka lipunkantajiin bändi on vuosien saatossa nostettu. Hankalasti määriteltävässä ilmiössä on pohjimmiltaan kyse vaihtoehtoisista lähestymistavoista rockmusiikin sovittamiseen ja soittamiseen, sekä pyrkimyksestä hakea inspiraatiota perinteiden tuolta puolen. Vaikka Mogwaissa on toki kyse paljon muustakin, kiteytyy noihin sanoihin paljon tästä sovinnaisuutta kaihtavasta skottiyhtyeestä.

Tämä vuonna 1996 perustettu glasgowilaispartio luottaa uskollisesti vanhaan patenttiratkaisuunsa: klassiseen hiljaa-kovaa -dynamiikkaan. Usein livenä tämä vuorottelu tosin tarkoittaa pikemminkin hiljaa — aika mahtavan kovaa. Intohimoista melua kuitenkin kompensoidaan viettelevillä melodioilla, ja hätäily uhrataan palkitsevalle kärsivällisyydelle: Mogwaille hyvä biisi voi olla yhtä hyvin pariminuuttinen sävelkudelma tai kymmenminuuttinen hypnoosi.

Mogwain musiikissa ihmisääni on tarkkaan säännöstelty tehokeino. Instrumentaalimusiikin ikuinen haaste on pitää otteessa se huomio, jonka sanojen puute tai vokalistin olemus jättää kaappaamatta. Yhtyeen viiden instrumentin äänimatto kuitenkin onnistuu kertomaan jotain olennaisempaa kuin latteuksia suoltava lauleskelija. Bändin musiikki osoittaa, että monesti kovin mielikuvituksettomasti kohdellut rockinstrumentit pystyvät viemään tiivisiin tunnelmiin, joko puhdistavaan kitarakakofoniaan tai pakahduttavan upeisiin äänimaisemiin. Tai ehkä samanaikaisesti molempiin. Ristiriitoja hyödyntävän Mogwain tunnustavat vaikutteeksi niin indieihmiset kuin modernit metallistitkin.

Musta skottilaishuumori ja bändin maanläheinen asenne pitävät prioriteetit ilahduttavan selvänä: Mogwain tehtävä ei ole poseerata vaan pitää musiikkinsa elinvoimaisena ja tunnistettavana. Vuosi 2008 enteilee uutta Mogwai-levyä jatkoksi vuoden 2006 Zidane-elokuvan soundtrackille sekä suopeasti vastaanotetulle, hieman ehdottomampaan sävyyn rokanneelle Mr.Beast -albumille.

Niin, bändin nimi on tosiaan lainattu Joe Danten Riiviöt-elokuvan olennoilta. Elokuvassahan noita karvapalloja ei saanut missään nimessä altistaa auringonpaisteelle, mutta suomalaisen suven kirkkauskaan ei takuulla pääse tärvelemään sitä jännitettä, jonka Mogwai esiintyessään välittää.


www.mogwai.co.uk
myspace.com/mogwai


< takaisin