Lieksasta kotoisin oleva 22vuotias kansanmusiikin opiskelija: ainoa ja ensimmäinen Suomessa, jolla on pääinstrumenttinaan munniharppu. Vakaasti päättäneenä toimia suunnan näyttäjänä, jotta munniharpusta, tuosta hienosta soittimesta innostuisi enemmän ihmisiä, valmiina tarjoamaan yleisölle jotain erilaista.
Matti Muhonen
Duo Kuosikulma
Duo Kuosikulma on joensuulaisten Hanna Järven ja Jenni Hanikan vuodesta 2003 toiminut yhteinen produktio. Musiikki koostuu pääasiassa omista sävellyksistä, mutta mukana on myös traditionaalista materiaalia. Duon sanoitukset ovat omintakeisia, riipaisevia ja pysäyttäviä. Maalailevia tunnelmia löytyy myös. Inspiraatiota, vaikutteita ja uusia kappaleita on haettu matkoilta Intiasta ja Nepalista asti. Laulun ja viulun lisäksi konsertissa kuullaankin myös nepalilaista sarengia ja erilaisia puhaltimia.
Anna Fält
Anna Fält esittää nainen ja haitari -pohjalta laajasti eri laulutraditioita Suomesta ja naapurimaista: kalevalaista runolaulua, rekilauluja, polskarallatusta. Lisämausteena omat instrumentaalisävellykset sekä sovitukset kansanperinnettä modernisoiden. Genrerajoista on luovuttava ja ennakkoluulot jätettävä rannalle. Pääosassa tarinat, tunteet ja ihmisääni!
Rutgers
Rutgers on vaikkapa nyt Vihreästä Maasta tuttujen Tatu Kaihuan ja Matti Kettusen terapiaprojekti. Saksankielellä laulava humoristinen duo ei suhtaudu oikeakielisyyteen turhan vakavasti ja laulujen materiaaliksi käyvät saksalaiseen kulttuurin perushahmot kuten dekkaripoliisi Derrick, jalkapallo ja takatukkahirmu Rudi Völler ja vuorilla vuohien kanssa kasvanut Heidityttö. Meriittilistalla on Alanko katutähdeksi duo-sarjan voitto 2003, Faces-festivaalien katusoiton SM 2005 ja debyytti-levy Hier Kommen Die Rutgers! (2005). Heinäkuussa 2009 julkaistaan tupla-sinkku Kleine Heidi / Die Schönste Mädchen des Welts.
Huojuva Lato on vuoden vanha country rock -orkesteri pohjoiskarjalasta. Rockimmillaan Neil Young -tyyppistä sähkökitaratyöstöä, kevyimmillään akustista americanaa folk-sävyin. Molemmissa suhteissa loogista jatkoa Suonna Konosen tekemisille Tuhatkaunossa ja Folkswagenissa. Muun miehistön taustasta löytyy muun muassa Pienet Miehet, Bällarby Singers, Milking Machine ja Mineral Waters. Aitoa country-tunnelmaa tuovat Ile Vartiaisen pedal steel, dobro ja banjo. Loppuvuodesta 2008 yhtye julkaisi internet-singlen Hullu Suomenhevonen / Taaksepäin. Kesäkuussa 2009 näkee päivänvalon Kesäheinää mini-cd.
Kolmas Nainen - Perunateatteri - Hehkumo. Pauli Hanhiniemellä on takanaan uraa Suomi-rockissa ja yllättävää kyllä myös kansanmusiikissa. Tyylilajista riippumatta omaääninen laulaja ja lauluntekijä, jonka käsialan tunnistaa. Juha Vainio palkinto vuonna 2007. Biisinikkarikurssilla Hanhiniemi ja Hehkumon basisti Ville Rauhala opettavat lauluntekoa. Popkatu-klubilla duo näyttää nikkareille eteen ja tarjoaa samalla ainutlaatuisen tilaisuuden kuulla riisuttuja tulkintoja hienoista biiseistä, joita Hanhiniemen plakkarissa totta vie riittää.
Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut
Orkesterin ydinhahmo Ari Närhi on niitä laulaja-lauluntekijöitä, jotka tulivat esiin uuden aallon ryöpsähdyksen myötä 80-luvun taitteessa olematta itse oikeastaan osa tuota aaltoa: samaa sarjaa kuin Peitsamo, Nurmio ja Yari. Debyyttilevy Kumma Heppu & Lopunajan Voidellut ilmestyi vuonna 1981 ja loppuvuodesta 2008 julkaistun, kehutun Japaniin-cd:n myötä on päästy seitsemänteen levyyn. Tasokas sarja biisejä, joita leimaa elokuvallisuus ja omanlainen vakavuus. Alusta asti Närhen rinnalla on kuultu viulisti Pirkko Kontkasta. Muuten miehitys on vaihdellut. Nykykokoonpanoon avaruutta ja sävyjä tuovat erityisesti Arto Piispasen kosketinsoittimet.
Hiskias Möttö & Mojakka soittaa Hiski Salomaan lauluja otteella, josta kuiva akateemisuus on kaukana. Juha Saraste on uskottava Hiski-tulkki ja ison akustisen kokoonpanon soitto panee tuumaamaan, että juuri näinhän Hiskin biisejä pitää esittää! Kokoonpanosta löytyy punkkareita, vaihtoehtoihmisiä ja rytmimusiikin osaamista ja repertuaarista Hiskin lisäksi suomalaista punkkia ja humppaa. Orkesterin oma määritelmä uuden aallon kansanmusiikista osuu nappiin. Debyytti-levy Värssyjä Hiski Salomaan laulukirjasta ilmestyi alkuvuodesta. Hyvää polkkailtaa! Ja polkkailtapäivää!
Piti soittaa täysin sietämätöntä mekkalaa, jota kukaan tervejärkinen ei suostuisi kuuntelemaan. Tuli monipuolinen rokkibändi, jossa runttaus ja popmelodiat sekoittuvat tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Materiaali on tasavahvaa ja selvästi on mietitty miten se soitetaan. Kulmia löytyy, mutta myös tarttumapintaa. Valmis orkesteri. Kaksi demoa saavat odottamaan milloin tulee oikea levy.
Tuhmat Tädit on poikkitaiteellisen Vääräpyörä-yhdistyksen laulu- ja performanssiyhtye. Leena Halosen sävellyksiä Arja Tiaisen runoihin ja omiin teksteihin, tietoiskuja baarien kasvitieteestä, vinkkejä teemalomiin ja ohjeita festivaaleista selviytymiseen. Naisen elämän koko kirjo kipupisteistä gpisteisiin. Vuonna 2005 ryhmä nappasi Popkadun Alanko katutähdeksi? kilpailun voiton. Tuomariston luonnehdinta kuvaa meininkiä: suorasukaista, yleisön haarojen väliin käyvää naisenergiaa.
Duo Spektaakkeli, Kosmonauts, Kumikameli, Lucky Dice, Mana Mana, Pavians, Rozewater, Salvador, Senators, Siiwu, Silmienvaihtajat, Tanssiorkesteri Lossimies, Tohtori Hyväolo, Töpseli, Voyagers, Wild Willie & Big Deal ja monta muuta. Jos tuo lista ei kerro Rattlesnake Biten soittokokemuksesta, niin mikä sitten. Kokemus kantaa kauniilla tavalla hedelmää, kun nämä joensuulaiset bändiskenen jo jonkin verran varttuneemmat herrasmiehet tarttuvat Smackin ikivihreään sävelaarteistoon akustisin kitaroin ja viiden laulajan harmonioin.
Pienet Sievät on Joensuun Mieslaulajista vuonna 2007 koottu mieskvartetti, joka on kerännyt valtakunnallista menestystä ja huomiota Suomen mieskuorokentällä. Tänä vuonna se sijoittui toiseksi Suomen Mieskuoroliiton talvipäivillä Tampereella järjestetyssä mieskvartettien serenadikilpailussa. Sievien ohjelmistoon kuuluu niin hartaita, hengellisiä lauluja ja perinteistä mieskuoromusiikkia kuin hittejä, kasariheviä ja modernimpiakin teoksia. Pienessä Sievässä laulavat herrat: Mikko Tanskanen, Olli Hurskainen, Tauno Nousiainen ja Sampsa Asikainen.
Juuri & Juuri
Juuri & Juuri muodostuu Eero Grundströmistä ja Emilia Lajusesta, kahdesta nuoremman sukupolven taitavasta ja energisestä kansanmuusikosta. Molemmat ovat opiskelleet SibeliusAkatemian kansanmusiikin osastolla ja opettavat myös nykyään siellä sekä muutamassa muussa oppilaitoksessa. Duon musiikki on pääasiassa perinteistä suomalaista kansanmusiikkia vanhojen pelimanninen hengessä, mutta mukaan mahtuu myös muutama naapurimaan lainabiisi sekä omia säveltuotoksia.
Orkesteri sai alkunsa TimoTeemu Passin kuningasajatuksesta kasata Joensuun Yliopistoon iso puhallinbändi tuottamaan riemua ja epätoivoa koko kylälle. Perustavaa laatua oleva kokoontuminen pidettiin 10. 3. 1998 ja paikalle tuli ihmettelemään ja kuikuilemaan parikymmentä ilmanpuhaltajaa. Rytmihäiriköt perustavat oman musiikillisen identiteettinsä omalle viihtymiselle ja hauskanpidolle, harvemmin kuitenkaan yleisön kustannuksella. Bändin liveakti on mahtavaa JYTÄÄ, se vie ja vikisee jokaisen tutkimusrotankin tainnoksiin. BB mausteinen komppipoppoo takaa, että tunnelmaa löytyy aina jazzballadeista tylyyn rockiin asti.
Pohjan Blondi on sähäkkä kertomus kahden rocksielun kipinöivästä kohtaamisesta. Sattumien helminauha kietoo yhteen lähipubin karaokesankarit, diskohileet, tennissukat ja suomalaisen kansanperinteen. Luvassa on hevitanssia, diskotanhua, rockriffejä ja salamannopeita juonenkäänteitä. Koreografia: Samuli Nordberg Esiintyjät: Riikka Puumalainen ja Petteri Mård. Musiikki: Petteri Mård.
Sara Puljula on Rovaniemen lahja Suomen musiikkielämälle. Tuo eloisa basistilyömäsoittaja suorastaan häikäisee yleisöt kompeillaan ja monipuolisuudellaan. Musiikin maisteri SibeliusAkatemiasta ja uimamaisteri jo yläasteella. Sara on tunnettu teatterimuusikko (mm. Ryhmäteatteri, Pyynikin kesäteatteri, Viirus, HKT) ja on esiintynyt laajalti erilaisissa musiikki ja tanssiproduktioissa ja soittanut lukuisilla äänilevyillä. Tykkää chilistä, sienistä ja sushista.
Yhden kekseliään miehen orkesteri, joka tarjoilee kansalle kantria ja bluusia. Tule, koe ja hämmenny!
Von & Af
Taito Hoffrén ja Eero Grundström. Välineinä harmooni, tuuba ja laulu. Repertuaari suomalaiseen tangoon ja iskemään upotettua etnoa. Esillepano silkkaa mykän filmin koomista estetiikkaa. Tämä kahtue on kokemus. Ei kannata missata.
Heko & Hurjat Pojat
Underground-orkesteri, joka on sukeltanut syvälle 60-lukulaisen popin ja psykedelian syövereihin. Tekstit pakenevat arkitajuntaa ja melodiat kulkevat lievästi outoja linjoja, mutta tarttuvat kuin kärpäspaperi. Siis: saman tyyppistä sapluunaa hyödynnetään, kuin Syd Barrettin aikainen Pink Floyd, mutta Heko on hauskempi orkesteri. Viiden omakustanteen taso on selkeän nouseva. Kuudes levy tulee kesällä 2009. Keikalla rytmiryhmän virkaa hoitaa kasettisoitin.
Proge-trio, joka ammentaa 70-luvun perinteestä. Tahtilajeiltaan vaihtelevia ja rakenteiltaan monipolvisia instrumentaalikappaleita, joissa on vaikutteita rockin, jazzin ja kansanmusiikin puolelta. Suomalaiset juuret kuuluvat. Taitavaa soittoa, joka ei kompastu soittotekniikalla kikkailuun. Vahvasti melodian ehdoilla mennään. Orkesterin ehdoton koukku on Senni Eskelisen sähkökantele, joka tekee äänikuvasta kuulaan ja persoonallisen. Kehuttu debyytti-levy julkaistiin keväällä 2008. Teatteriravintolan keikkaa värittää Jari Rönkön videotaide.
Kevättalvella tuli netissä vastaan Sotkanmunan Ei oo helppoo, on vaikeeta -video. Siinä kiteytyy riemastuttavalla tavalla jotain oleellista keskellä globaalia maailmaa elelevän, itäisen pikkukaupungin ajoittain niin pysähtyneestä tunnelmasta. Reggae-pohjaisen biisin takaa paljastui monipuolinen rytmiorkesteri. Kaksi räpäyttäjää, naislaulaja ja bändillä toteutettu rytmikeitos räpin, reggaen ja rockin aineksista. Teksteissä ajatusta ja oma näkökulma, joka paikantuu enemmän itään kuin etelään tai länteen. Oivallista tanssimusiikkia.
Maailmaa mullistavia tulkintoja kansanmusiikin ikivihreistä ja moderneista uutuuksista. Jäsenistö koostuu joensuulaistuneista kansanmusiikin opiskelijoista: Aino Ruotanen, Laura Timonen, Emma Kähkönen ja Minttu Hellsten.
Circo Aereo: Ruostetta ja Sirkusta
Vanha paku kurvaa paikalle. Tästä alkuasetelmasta käynnistyy villi ja vauhdikas koko perheen näytös, joka pitää sisällään vauhtia, voltteja ja virtaa. Trampoliinin jousilla haetaan lisää lentoa hyppyihin ja näytöstä värittävät lukuisat yllättävätkin elementit. Akrobaatit taituroivat auton alla, päällä ja sisällä. Circo Aereo on Suomesta lähtöisin oleva kansainvälinen nykysirkusryhmä. Circo Aereon kotipaikat ovat Suomi ja Ranska, mutta ryhmä esiintyy jatkuvasti eri puolilla maailmaa.
Emmi laulaa kansanlauluja ja Juha sähkökitaroi. Alkusysäyksen duolle antoi kehtolaulu, josta sittemmin tuli melkein kansanheviä. Nykyään ohjelmistossa on kehtolaulun lisäksi muita kansanlauluja ja Emmin sävellyksiä. Kauniiden melodioiden ja hyvän tunnelman lisäksi duo on mieltynyt hassuihin ääniin ja sähkökitaran efektimaailmaan.
Duo Spektaakkeli
Ilja ja Johannes
Johanna Dee
Kari Kuronen
Ville Härkonen
Stu
Joensuulaislähtöinen Stu on äärimmäisen rennolla asenteella toimiva funk rock -orkesteri. Mitään ei tehdä väkisin eikä mitään mieluista jätetä tekemättä - ja tämä myös näkyy yhtyeen hurmoksellisissa esiintymisissä. Kasassa on oltu kohta kymmenen vuotta eikä loppua näy. Popkadulla orkesteri soittaa uuden U Make The Music -levynsä julkaisukeikan. Ei kun vain mukaan paistattelemaan kiihkeän Stu-hengen raikkaudessa.
Tänä vuonna Popkadun Jaakko Teppo -illassa luodaan silmäys suomalaisen laulelman ja kupletin klassikkoon, niitetään viime vuoden Jaakko Teppo -kisan satoa ja kuullaan massiivinen Teppo Rippuutti Spektaakkeli. Kupletin juoni on seuraavanlainen:
Illan avaa Iki-Rauta-yhtye tulkitsemalla kansamusiikkisävytteisellä otteella lauluja Tapio Rautavaaran katalogista. Musiikista vastaavat Antti Huilaja (koskettimet, laulu), Marita Koskelo (kantele), Jukka Kyllönen (lyömäsoittimet), VesaPekka Pisto (basso, laulu), Laura Vartio (haitari, laulu) ja Laura Vuorjoki (laulu).
Seuraavaksi lauteille nousee viime vuoden Jaakko Teppo -laulelmakilpailun voittaja Matti Muhonen soittamaan “Ihanaa elämää” -levynsä julkaisukeikan. Näyttelijä-trubaduuri esittää parhaita palojaan ja juttelee niitä näitä. Malttaneeko olla koskematta Tepon lauluihin.
Välipalana esiintyy Hilma alias Kirsi Korhonen, jonka laulu “Miun tähtein” tupsahti järjestävän seuran sähköpostiin järjestelyjen viime metreillä ja tuntui heti melkein Teppo-iltamien tilausteokselta.
Ilta huipentuu suureen Jaakko Teppo Rippuuttiin, jossa säestävänä orkesterina toimii yhdeksänhenkinen Duo Spektaakkeli All Stars ja solisteina joukko Jaakko Tepon taidetta rakastavia taitelijoita. Johanna Debreczeni tunnetaan vuoden 2004 tangokuningattarena. Ville Härkönen on Samettivallankumous-yhtyeen solisti, joka soolokeikoillaan on vakuuttanut niin iskelmien kuin Tepon laulujen tulkitsijana, muun muassa. Kari Kurosen Teppo-finaaliin vieneestä “Kesävieraista” leivottiin keväällä cd-single. Jaakko Tepon pojat Ilja ja Johannes ovat tehneet musiikkia muun muassa Duo Nahkahyeenassa ja Dusha Piterassa, mutta laulaneet myös isänsä biisejä. Teuvo, tuo vanttera hahmo Sössölandian Kultakurkkuista, hullaantui Tepon tuotantoon jo kaukaisella 80-luvulla eikä tauti ole hellittänyt. Rippuutin solistina nähdään myös Matti Muhonen. Eikä sovi unohtaa orkesterin nokkamiehiä Pertti Felleriä ja Janne Suhosta, joiden lauluharmoniat nostavat Tepon teokset uusiin sfääreihin jo duo-kokoonpanolla, saati sitten, kun taustalla myötäilee All Stars ja Trio Pamela (Marita Koskelo, Kirsi Uutinen & Laura Vuorjoki).