Killing Joke (UK)

  Maailmassa ei ole monta bändiä, josta tällainen vanha pieru jaksaisi enää innostua. Yksi näistä harvoista bändeistä on Killing Joke.

"The Joke" ei ole pelkkä bändi. Se on huutaja/laulaja/kosketinsoittaja Jaz Colemanin sekä kitaristi Geordie Walkerin elämäntyö. Rumpalin ja basistin virat ovat olleet hieman tuulisempia, mutta ei niihinkään ole mitään turisteja huolittu. Alkuperäinen basisti Martin Glover tunnetaan paremmin nimellä Youth (tuottanut mm. Guns'n'Rosesia, Verveä, U2:sta ja Depeche Modea) ja 2003 ilmestyneellä paluulevyllä soitti rumpuja Dave Grohl -niminen lupaava muusikko.

Killing Joken ensimmäinen levy ilmestyi jo vuonna 1980 ja se oli ensimmäisiä ns. post-punkia eli uutta aaltoa edustavia levyjä. Nykyisin kai käytettäisiin termiä goottirock. Nykyinen goottirock ja mustahuuli/nahkahousupelleily on tästä kuitenkin helvetin kaukana. Killing Jokella on nimittäin oikeasti hyviä biisejä. Ja ne biisit ovat oikeasti ahdistavia.

Killing Joken musiikki vie kuulijansa tilaan, jota on vaikea kuvailla. Se on kuin helvetti, joka ei pääty. Tai orgasmi, jolla ei ole alkua ja loppua. Bändi saattaa pyörittää mestarillisesti yhtä riffiä tai ideaa minuuttikausia Colemanin hypnoottisen laulun kertoessa tarinoita, joita et välttämättä haluaisi kuulla. Rimpuilu on turhaa, olet koukussa ja biisin tai levyn loputtua haluat kuulla lisää. Killing Joken voima onkin juuri hypnoottisuudessa sekä taidokkaissa metallisissa kitarariffeissä. Välillä isketään kertosäkeilläkin, mutta mitään imelää poppia on turha odotella. Killing Joke puhuu, tai pikemminkin huutaa, pelkkää asiaa. Tämän bändin tahdissa ei nautita kynttiläillallisia. Tämän bändin tahdissa ryypätään tai nussitaan. Ja jos nussitaan, niin mieluummin kakkoseen.

Bändit kuten Nine Inch Nails, Ministry, Foo Fighters sekä Metallica ovat paljon velkaa Killing Jokelle. Nirvanan Come as You Aren bassokuvio on pöllitty suoraan Killing Jokelta. Rammsteinin Mutter-albumin tunnelma ja jopa rakenne ovat hyvin lähellä Killing Joken Pandemonium-levyä. Kotimaisista bändeistä yhtyeen tuotantoa on ryöstöviljellyt ainakin Kotiteollisuus-niminen junttiryhmä muun muassa Valtakunta-remixillään.

Viime aikoina Killing Joke on tehnyt äänityksiä ja keikkoja alkuperäisellä kokoonpanollaan. Toivottavasti näin on myös Ilosaaressa. Mutta olkoon kokoonpano sitten mikä hyvänsä, niin yhtä kaikki: pirun mielenkiintoinen keikka tulossa!

–Jouni Hynynen, fani vuodesta 1997

Hynysen suosittelemat levyt:
Killing Joke (1980)
Pandemonium (1994)
Killing Joke (2003)
Hosannas from the Basements of Hell (2006)


www.killingjoke.com
myspace.com/killingjokeofficial


< takaisin

Killing Joke