FIEN
EST. 1971

Ilosaarirock Joensuu 17.–19.7.2015

Hikeä ja kyyneleitä

Lauantaina pelattiin roller derby -ottelu paikallisen Joensuu Roller Derbyn ja vierailevan Kuopio Roller Derbyn välillä. Peli alkoi tasaisesti mutta päättyi kuitenkin kotijoukkueen voittoon. Loppu huipentui Kuopion voitokkaaseen jamiin, jossa he puskivat läpi sadan pisteen rajan. Joensuun voitto pistein 220–106 jätti näin ollen hymyn kaikkien kasvoille. Roller derby, tuo hyvänmielen laji, toi oman mausteensa näihinkin festareihin.

Lauantaina jäähallissa nähtiin, kun Kuopio ja Joensuu ottivat toisistaan mittaa roller derbyssä. Kuva: Veera Konsti

Lauantaina jäähallissa nähtiin, kun Kuopio ja Joensuu ottivat toisistaan mittaa roller derbyssä. Kuva: Veera Konsti

Lauantaina Ilosaarirockin alueohjelmaan kuului jäähallilla pelattava roller derby -ottelu, Susi Hot Rock. Nimi lienee hatunnosto yhdelle tunnetuimmista roller derby -pelaajista, Yhdysvaltojen New Yorkin Gotham Girls Roller Derby -joukkueessa pelaavalle Suzy Hotrodille.

Vaikkei laji ole Suomessa vielä saavuttanut vastaavaa suosiota kuin Jenkeissä, oli yleisöä silti kiitettävästi paikalla. Vastakkain olivat paikallinen Joensuu Roller Derby ja altavastaajana peliin tullut Kuopio Roller Derby. Peli pelattiin keskipäivällä, ja vaikka keli oli ulkona kuin morsian, ei aurinkoa puuttunut hallin sisältäkään.

Ennen ottelua hallissa oli positiivinen ja odottava tunnelma. Rockmusiikki raikasi ja joukkueet lämmittelivät radalla hyvässä hengessä: tätä on roller derby. Laji on suhteellisen pieni, joten joukkueet tuntevat toisensa ja katsomossakin on yleensä lajin harrastajia tai joukkuetovereita, jotka tsemppaavat ystäviään ennen peliä.

Ilosaarirockin roller derby -ottelu oli neljäs lajiaan. Aiempinakin vuosina ystävyysotteluina tunnetut pelit ovat olleet aina lämminhenkisiä ja täynnä hyvää urheiluhenkeä. Silti tänäkään vuonna ei lajille ominaisilta hieltä ja kyyneleiltä vältytty.

Roller Derby on vauhdikas kontaktilaji. Kuva: Veera Konsti

Roller Derby on vauhdikas kontaktilaji. Kuva: Veera Konsti

Jo pelin ensimmäisellä puoliajalla Kuopion pelaaja #15 Henna sai kovan taklauksen ilmeisesti nenävarteensa, mikä aiheutti lyhyen pelikatkon ja herätti tunteita. Pahemminkin olisi voinut käydä, ja alkushokista toivuttuaan Henna kannusti penkiltä joukkuettaan pelin loppuun asti.

Ensimmäisen puoliajan aikana altavastaaja Kuopio sai kuin saikin seinänsä kokoon ja onnistui hienosti pitelemään Joensuun jammereita takanaan. Ensimmäisen puoliajan jälkeen peli olikin vielä suhteellisen tasainen 9968. Erätauolle lähdettiin jännittävissä mutta positiivisissa tunnelmissa. Päällimmäisenä mieleen jäi Joensuun jammeri, joka rangaistusta suorittaessaan antoi spontaanit aplodit Kuopion jammerille, joka oli samalla tekemässä pisteitä kentällä.

Toiselle puoliajalle mentäessä alkoi pelaajista huomata väsymyksen ja varsinkin jammerit olivat vuorollaan pinteessä molempien joukkueiden pitäessä seinänsä tiukkoina. Joensuulla oli selvä jammerietu, mutta Kuopio kompensoi upealla blokkaustyöskentelyllään. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, ja Joensuun saadessa aloituksissa suurimman osan leadeista, se pikkuhiljaa hilasi piste-eroa ylöspäin lyhyillä jameilla, jotka jammeri lopetti heti ensimmäiset pisteet saatuaan.

Toisen puoliajan puoleenväliin mennessä Joensuu oli neljä pistettä kerrallaan kasvattanut johtoaan tilanteeseen 16979. Kuopion jammereiden väsymys antoi Joensuulle vapaat kädet takoa pisteitä, ja kun peliä oli jäljellä enää 2 minuuttia, oli tilanne selvä: 20986 kotijoukkueelle.

Viimeinen jami osoitti kuitenkin juuri sen, mitä roller derby kauneimmillaan on: pillin vihellyksestä tapahtui Kuopion odottamaton star pass, ja pelaaja #44 Borderline Baby lähti kiitämään starttiviivan yli vetäen tähtihatun päähänsä. Joensuun blokkerit olivat aivan hänen kintereillään. Yleisö lähti viimeiseen huutoonsa viimeistään heti, kun osoittautui, että molemmat jammerit olivat rikkoneet. Näin ollen tulossa olisi täysi 2-minuuttinen jami, jota Kuopion jammeri johti.

Katsomon hurratessa molemmat jammerit taistelivat itseään ja väsymystään vastaan, joukkueensa ja faniensa puolesta. Myös vieressäni istunut pitkätukkainen päällisin puolin kovanahkainen rokkimies dj laittoi pilke silmäkulmassa soimaan Europen Final Countdownin. Herkistyin monen muun tavoin lähes kyyneliin, kun Kuopion jammeri auttoi joukkuettaan rikkomaan sadan pisteen rajan. Viimeinen vihellys kuului pisteiden ollessa 220106.

Kiitos Joensuu Roller Derby ja Kuopio Roller Derby sekä kaikki mukana olleet toimitsijat! Tämä oli ihana muistutus siitä, kuinka hieno laji roller derby on: täynnä toimintaa, taktiikkaa ja tiimihenkeä. Suosittelen!

Teksti: Armi Kunnaala
Kuvat: Veera Konsti

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: if.kcoriraasoli@ofni