Sanoja ei tarvita, kun kädet puhuvat

16rjd2_tp01.jpgNelihenkisen bändin kanssa Joensuuhun saapunut supertuottaja, multi-instrumentalisti RJD2 nousi lavalle valtavan huutomyrskyn saattelemana sähkökitara kaulassaan. Repertuaariaan hiphopista poppiin laajentanut RDJ2 lienee yksi arvostetuimpia hiphop-tuottajia ja siksi olikin jännittävää nähdä, kuinka herra selviää astuessaan levysoittimien ja sämplerin takaa niin mikrofonin, basson, sähkökitaran kuin koskettimienkin ääreen.

Keikan alkupuolisko mentiin uuden The Third Hand -albumin poppitunnelmissa ja festivaaliyleisö näki sankarinsa niin laulajan, kosketinsoittajan kuin kitaristinkin roolissa. Jokaisella solullaan mukana ollut RJD2 osoitti osaavansa soittaa, laulutaidoista ei sen sijaan saatu täysin varmoja takeita. Skeptinen kuuntelija toivoikin välillä, että RJD2:n mikrofonista katkeaisi johto.

16rjd2_tp04.jpgRJD2 on keskinkertainen poppari ja siksi olikin ilahduttavaa, että keikalla kuultiin ja nähtiin myös perinteisempää RJD2-meininkiä. Bändin poistuttua lavalta maestro asteli kolmen levysoittimen ja MPC:n pariin, eikä kellekään jäänyt epäselväksi, mistä tämä ohiolainen herrasmies on tehty. Tyylitaidolla valitut breikit, loopit ja laulusamplet vaihtuivat gepardimaiseen tahtiin RJD2:n ravatessa levylaukun ja soittimien väliä. Paatuneinkin RJD2-puritaani huokasi helpotuksesta, kun illan maestro liekitti sämleristään ja levysoittimistaan vanhoja klassikoita Deadringer- ja Since we last spoke-albumeilta. Veteraanituottaja antoi supernopeiden käsiensä puhua ja yleisö oli haltioissaan.

Hektisen keikan kliimaksi koettiin, kun RJD2 ja lavalle palannut bändi päräyttivät ilmoille Deadringeriltä tutun Ghostwritterin. Upea valoshow yhdistettynä tunnelmalliseen klassikkoon päätti välillä sekavaltakin tuntuneen keikan kauniisti. Vaatimuksista huolimatta yleisö ei saanut encorea, kiitokset kylläkin.

Teksti: Mikko Kuivalainen
Kuvat: Tomi Palsa