Vakuuttavat festarikengät

Päivää ennen Ilosaarirockia ostin halvat tennarit. Säätiedotus lupasi sadetta, mutta ikkunasta näkyi auringonpaiste. Kumisaappaat ja sandaalit tuntuivat kumpikin vääriltä valinnoilta mahdolliseen sateeseen, helteeseen, mutaan tai hiekkaan.
Hyvät festarikengät ovat hyvät jalassa, rockuskottavat ulkonäöltään, vettäkestävät ja ilmastoidut helteellä. Onko sellaisia olemassa?

Kuusitoistavuotiaat Hanna ja Meri uskovat varvastossuihin. Ne näyttävät kivoilta, eivätkä hierrä.
- Varvastossut ovat hyvät helteellä, mutta ei haittaa jos ne kastuvat, Hanna vakuuttaa.
Hannan ja Merin kaveri, Petra, 17, on eri mieltä. Kirpparilta ostetut pikkukengät toimivat festareilla parhaiten siitäkin huolimatta, että ne hajoavat helposti.

- Ilosaaressa käytetään jotkut vanhat kengät loppuun, Teemu, 32, toteaa. Tänä vuonna Teemun jalasta löytyvät nahkaiset lenkkarit. Minna, 27, puolestaan tietää, että maiharit ovat parhaat festarikengät. Yhdeksän vuoden aikana testattujen maiharien lumo toimii tänäkin kesänä - satoi tai paistoi.
- Tennaritkin on kuivalla säällä ihan hyvät, Minna, 27, täydentää.
- Ja jos kengät tänään kastuu, onhan ne huomenna kuitenkin jo kuivat, Teemu jatkaa.

Hanna, 28, ja Jussi, 29, pitävät kumisaappaita kaikkein rockuskottavimpana valintana festarijalkineeksi. Joensuusta varta vasten hankitut saappaat toimivat säällä kuin säällä. Ja onhan kumisaapaskin hyvännäköinen jalkine.
- Olin tosi onnellinen, että löysin juuri valkoiset saappaat, Hanna hymyilee.

Järkkäreinä toimivat Satu, 33, ja Jari, 35, luottavat siihen, että kenkä on hyvä jalassa. Koska sadetta ei kuulunutkaan, jalkaan valittiin lenkkarit. Ja oikein huonolla kelillä vaelluskengät ovat parhaat. Järkkärin pestissä kengän ulkonäöllä ei ole merkitystä.
- Asia voisi olla toisin, jos olisin asiakkaana, Satu nauraa.

SPR:n ensiapujohtaja Harri Ruuskanen muistuttaa, että festarikenkiä pitäisi valita huolella.
- Aina ei muisteta, että parin päivän aikana alueella tulee käveltyä tosi pitkiä matkoja. Suuri osa haavoista ja hiertymistä johtuukin huonoista kengistä, Harri Ruuskanen toteaa.

Viime hetkellä ostetut tennarit taisivat olla nappivalinta.

Teksti: Milla Laaksonen

4 vastausta artikkeliin “Vakuuttavat festarikengät”

 1. Jartsu kirjoittaa:

  Ai, ai Milla. Uusia kenkiä ei kannattaisi ottaa tämmöseen tapahtumaan… mitäs jos ne sattuisivatkin hiertämään??? Kannattaa ottaa vanhat ja toimivat ;)

 2. piippi kirjoittaa:

  ostin kans ilosaaree hyvät mustat tennarit 3 eurolla kirppikseltä. oli kyl mahtava ostos.

 3. Allu kirjoittaa:

  Vanhat luotettavat bootsit ovat kaikkein parhaat festarikengät :) Tokihan ne jossain 30+ keleissä hieman hiostavat, mutta muuten ovat juuri passelit. Hyvin hoidetut, vaikkakin vanhat ja kuluneet, kenkäni pitävät veden ulkopuolella aina varren suuhun asti; ei siis haittaa vaikka joutuisi hieman kahlaamaankin. Lisäksi ne ovat mukavat jalassa onhan niitä muokattu omiin jalkoihin kohta kymmenen vuotta :D

 4. Jenni kirjoittaa:

  Mulla oli jalassa urheilusandaalit, nappivalinta :o )

  Äärimmäisen mukavat jalassa, Lämpimällä ei hiosta, ja kun alkoi sataa, ei haitannu, vaikka ne kastui. Reissun jälkeen ne muistutti kylläkin epämääräisiä mudasta valmistettuja sandaaleja, mutta pesun kautta uuteen käyttöön vaan!

  Ja ens kesän ilosaareen astelen luultavimminkin samaisissa sandaaleissa….