: Ilosaarirock 2005
 

YLÖS, ULOS JA VITTU KUN VITUTTAA!

Oletteko ikinä käyneet hiihtämässä? Niin, se on sitä touhua, jota tehdään suksilla, sauvoilla ja jossa kiellettyjen aineiden käyttö on niin yleistä, että se pitäisi jo laillistaa. Kielletyt aineet tiedätte ainakin, saatanan hipit. Mutta hiihtäminen, varsinkin näin keväällä, on erittäin rentouttavaa. Ajatus lepää auringon paistaessa ja suksien suhinaa kuunnellessa. Ja järven jäällä, jossa korkeuserot ovat muuten aika minimissään, se on jopa aika vaivatonta. Ei tule hiki, ei hengästytä, eikä juuri vitutakkaan. Niin ainakin luulisi.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Aina on nimittäin olemassa tekijä X, arvaamaton yhtälön osa, joka saattaa pilata tunnelman. Tässä tapauksessa tekijä X on toinen ihminen, ehkäpä jopa useampikin.

Ihminen, tuo luomakuntamme kruunu ja älyn pyhäkkö, tuo säkenöivän ajattelun hermokeskus, osaa olla myös ääliö. En väitä, että hiihtäminen olisi kauhean älykästä hommaa. Mutta ajatelkaapa mitä muuta ladulla voi nähdä ja tapahtua.

1. Aikuinen mies istuu tuntikausia paikallaan pilkkijakkaralla ja nykii jotain vitun siimaa saamatta koskaan mitään, korkeintaan kalan maun keiton liemeen.

2. Vanha mummo, joka on sauvakävelyllä ladulla. Siis vittu, mummo sotkee hyvät hiihtoladut vain sen takia, ettei jaksa laittaa itselleen suksia jalkaan. Tyhmäähän se olisikin, silloinhan liikunnasta saattaisi tulla vaikka tehokasta. Onhan sauvakävelykin tehokasta, mutta ei siten, että sauvoja vain raahataan perässä niinkuin yleensä näkee tehtävän.

3. Äiti, joka on saanut oikun lähteä järven jäälle työntelemään rattaita saadakseen hieman punaa poskilleen ja aurinkoa. Siinä sivussa sotketaan ladut ensin rattailla ja sitten vielä jaloilla. Nerokasta. Ja muitakin kävelijöitä siellä riittää. Luulisi, että jäällä olisi tilaa muutenkin mutta ei. Kyllä se kävely on ehdottomasti tehtävä siinä latujen päällä.

4. Miksi vitussa jäällä hiihtävien pitää aina tervehtiä toisiaan? Turha vedota hyviin tapoihin, ei tipu. Minä en tuntemattomia tervehdi, vittuillessani harvoin edes tuntemilleni ihmisille nyökkäilen. Se, että hiihtoharrastus yhdistää meitä ei tarkoita sitä, että olisimme ystäviä. Sama pätee muuten myös punttisalilla. Miksi vitussa joillain ihmisillä on helvetillinen tarve keskustella raudan siirtelyn lomassa? Perkele, minä ainakin menen kuntosalille liikuttelemaan terästä sen minkä paskalla selälläni kykenen, enkä keskustelemaan ilmoista tai Irakin sodasta. Akat on sitten erikseen, heillehän urheilu ja liikkuminen on hyvin usein pelkästään sosiaalista toimintaa.

5. Koirien ulkoiluttajat ovat pahimpia. Itselläni ainakin on tuo voiteluhomma täysin hallussa, en kaipaile ylimääräisiä liistereitä suksieni pohjiin.

Ja liisteristä tulikin mieleeni... Hynynen lähtee nyt paskalle. Ja Hynysen paska menee housuun tai pönttöön, ei koskaan ladulle.

Hynynen


Takaisin Kohti Rokkia -sivulle